Gondold azt, hogy jobban leszel - ez segít!

Igaz: pozitív gondolatokkal búcsút mondhatsz a hátfájásnak!

Ha valaki szenvedett már a hátfájástól, nem kell neki részletezni, mekkora kín lehet ez - lehetséges volna csupán pozitív gondolkodással megszüntetni a fájdalmat?

2011.11.07 10:15ma.hu

A hátfájdalom olyan erővel sújthat le az emberre, hogy a lélegzetvétel is kellemetlenné válhat a számára. Sokaknál a probléma hosszú időn keresztül fennáll. Van, aki rögtön gyógyszer után nyúl, ám kutatók azt állítják: nem biztos, hogy erre szükség van.

A pozitív gondolkodás is érhet annyit, mint gyógyszert szedni a problémára! Brit kutatók megállapították, hogy a hátfájással küzdők több mint felét kezelték már depresszió, szorongás, sőt, öngyilkossági gondolatok miatt. Mivel azonban fájdalomcsillapítókkal kezelik magukat, nem merül fel bennük, hogy talán csak a gondolatok jó irányba terelésével is segíthetnének magukon.

A Warwicki egyetem tanulmánya kiderítette: azok a hátfájással küzdő betegek, akik a kognitív viselkedés terápiával kezeltek, kétszer akkora javulást mutattak, mint akiket hagyományos módszerekkel kezeltek: például gyógytorna, akupunktúra vagy csontkovács.

A kognitív viselkedés terápia a problémák kezelésére helyezi a hangsúlyt: mi az oka a fóbiának, a pániknak, a stressznek? A szakemberek szerint azért működik a dolog, mert az embereket a negatív gondolatok legyűrésére ösztönzi és megváltoztatja a gondolkodásmódjukat.

Éreztük már azt hátfájás közben, hogy mintha a gondok telepednének meg rajtunk, és nyomnának? Éppen erről van szó. A negatív gondolatokon való felülkerekedés enyhíti a fájdalmat is.

Az angliai Spring Rehabilitációs központ csoportosan végzett ilyen terápiát hátfájós betegeken. Nagyjából 90 százalékuk felépült 6 héten belül. A kétségekkel küzdőknél azonban nem volt ilyen jelentős a javulás: ezek az emberek már abban is kételkedtek, hogy enyhülést hoz számukra a terápia. Mentális akadályokat emeltek a fájdalom enyhítése elé.

A terápiának az is célja, hogy a beteg elhiggye, "meg tudom csinálni" - így ugyanis jóval könnyebb kirántani őt a negatív gondolatok köréből, valamint cselekvésre, mozgásra, aktivitásra sarkallni.

Fontos látni, hogy az olyan gondolatok, miszerint "ez tűrhetetlen, és nem lesz sosem jobb", tulajdonképpen sokkal rosszabbá teszik a hátfájós állapotát, ahelyett, hogy javítanák. A fájdalmat súlyosbítják, a gyógyulást akadályozzák.

A legújabb kutatások és a betegek elmondása alapján összegyűjtött bizonyítékok mind azt mutatják, hogy a pozitív mentális hozzáállás elengedhetetlen a hátfájás kezelésében.

Nem szabad hagyni, hogy a hátfájdalom gátat szabjon mindennapi tevékenységeinknek: minél jobban "beleéljük" ugyanis magunkat, és nem hisszük, hogy a helyzet változhat, annál kevésbé leszünk hajlandók mozogni, menni bárhova, elintézni a napi teendőinket.

Mielőtt idáig eljutnánk, meg kell állítani a folyamatot!
A pozitív gondolkodásra nevelő terápia arra is ösztönöz, hogy a beteg fizikailag aktív legyen, és ne higgye, hogy nem tudja megcsinálni ezeket a dolgokat - legyen szó tornáról, vezetésről, sétáról vagy bármiről.

Ha sikerül megváltoztatni a gondolatokat, a beteg már nem a fájdalomra fog koncentrálni, hanem például arra, hogy a napi fél kilométeres séta helyett meg tud ő tenni egyet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.