Egy gázinjekció elmulaszthatja a hátproblémákat?

Meglepő: ózon segíthet a hátfájósoknak?

Akiken kipróbálták, azok nagy része 6 hónappal később is tünetmentes volt - egyetlen ózon-injekció segíthet a kínzó, emberek millióit érintő hátfájáson?

2012.01.11 14:25ma.hu

A hátfájás megdöbbentően sok embert kínoz nap mint nap - megnehezítve mindennapos teendőiket, munkavégzésüket és azt is, hogy családjukkal, barátaikkal felhőtlenül élvezzék a szabadidőt.

Kutatók most felfedeztek egy meghökkentő módszert, amely megszabadíthatja a szenvedőket a hátfájástól.

Egy új tanulmány szerint egyetlen, a légszennyezéshez kapcsolódó gáz-injekció enyhíthet a fájdalmon. A páciensek kétharmada, akiknek ózont injekcióztak be, jobban érezte magát.

A kutatás 327 önkéntes bevonásával készült, mindannyian hosszú ideje küzdöttek hátproblémákkal és semmilyen egyéb módszer nem segített rajtuk. A tanulmány a gáz fájdalomenyhítő hatását kívánta kiemelni.

Az ózon egy igen reaktív gáz, amely előnyös vagy ártalmas lehet az ember egészségére attól függően, hol helyezkedik el a légkörben. Az ózonréteg véd bennünket a napból származó, káros ultraibolya sugárzástól, ám a talaj közelében veszélyes légszennyező anyag, amely károsítja a légutakat, és kárt okozhat a tüdőben.

Az utóbbi években a kutatók lehetséges előnyös hatásait vizsgálták a problémás hátra, például a porckorongsérvre, a becsípődött idegre, a domború hátra nézve - utóbbi esetben a gerinc mozgásainak beszűküléséről van szó.

A hátfájós embereket általában fizioterápiával és egyéb készítményekkel gyógyítják, de sokan nem kerülik el a műtétet. Az új felfedezés a kutatók szerint segíthet abban, hogy a kés szóba se kerüljön.

A Frankfurti egyetem tudósai olyan betegeken végeztek kezelést, akiket már fel is vettek a műtétre várók listájára. Egyetlen gáz-injekció hatására a páciensek 37 százalékánál 6 hónappal később sem tért vissza a fájdalom.

A résztvevők másik harmada sokkal kevesebbszer fájlalta a hátát, mint azelőtt - például naponta csak egyszer, a korábbi számos alkalommal szemben.

A fennmaradó 22 százalék ugyanakkor nem tapasztalt javulást, a páciensek 7 százaléka pedig rosszabbnak érezte helyzetét.

Egyes kutatások szerint az ózon azért segít, mert csökkenti a prosztaglandinok szintjét - a vegyületekét, amelyek gyulladást és fájdalmat okoznak.

Természetesen további kutatásokra lesz még szükség, és nem tudni, "élesben" mikor vethetik be a módszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.