Tippek a hátfájás enyhítésére

Hátbavágó kín: 5 egyszerű módszerrel elkerülhetjük!

Tízből nyolc ember szenved több alkalommal is élete során kínzó hátfájástól - a nők különösen, amelynek több érthető oka is van. Előzzük meg a problémát néhány egyszerű módszerrel.

2011.12.27 14:23ma.hu

Sajnos a hátfájás napjaink egyik leggyakoribb problémája - tízből 8 embert érint élete során több, hosszabb időszakban.

A hölgyek főleg panaszkodhatnak, hiszen sokszor cipelnek túl nehéz csomagokat, végigcsinálják a terhességet, majd pedig gyakran kapják fel a gyermeküket és viszik sokáig, és bizony az egyik oldali terhelés sem túlságosan előnyös a hátra nézve.

Akár most is érint bennünket a hátprobléma, akár csupán meg akarjuk előzni azt, próbáljunk ki néhány egyszerű módszert.

- Együnk brokkolit!

A kalcium az erős csontok kulcsa, de K-vitaminra is nagy szükségünk van.
Ez a vitamin megtalálható a brokkoliban, a spenótban, és más sötétzöld leveles zöldségekben.

Segítik a kalcium lerakódását a csontokban, így nő a csontsűrűség. Minél erősebbek a csontjaink, annál erősebb az egész testünk. Csökken az esélye, hogy hátfájást okozó sérülést szenvedünk.

- Könnyítsünk magunkon!

Figyeljünk oda, milyen nehéz táskát, súlyt cipelünk! Ha súlya több, mint a testsúlyunk 10 százaléka, akkor túl nehéz. Továbbá a táskát helyesen kell vinni. A legcélszerűbb olyan modellt választani, amelynek van hosszú szíja, és a törzsön átvetve is lehet hordani, olyan, mint egy "futárzsák". A súly ugyanis így megoszlik.

Ha a rövidebb pántos változatokat szeretjük, jobb, ha 20 percenként váltogatjuk, melyik vállon visszük a táskát.

- Aludjunk jól!

Nem biztos, hogy a keményebb ágy a legjobb. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik kissé lágyabb fekvőhelyen aludtak, kevesebb hátfájdalomra panaszkodtak, mint akik keményebb ágyon feküdtek.

Fontos azonban, hogy a fejünket ne polcoljuk fel a párnával egészségtelen magasságba. Maradjon egyenes a gerinc, vonalából ne mozduljon ki a fej.

- Edzzük a hátat!

Az erős izmok csökkentik annak az esélyét, hogy fájjon a hátunk. Heti 2-3 alkalommal végezzünk háterősítő gyakorlatokat. Feküdjünk a hátunkra, a térdeket húzzuk fel és támasszuk ki. A talpak egyenesen tapadjanak a földön. Emelgessük lassan a medencét le és fel.

- Üljünk megfelelően!


Nyolc, vagy annál is több órát egy helyben ülni nagyon megterheli a hátat. Győződjünk meg róla, hogy jól ülünk a helyünkön, a gerincünk egyenes.

Ha a szék nem teszi lehetővé a normális pozíciót, hívjunk segítségül egy párnát. Vagy próbáljuk ki az egyensúlyozó labdát. Egyszerre csak 20 percig használjuk - ha úgy érezzük, megfelel nekünk, akkor több időt is eltölthetünk rajta ülve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.