Szükségünk lehet egy kis "kiigazításra"

7 természetes módszer, és csökken a hátfájás!

A hátfájással küzdők többsége nem lát más megoldást fájdalmai enyhítésére, mint bekapkodni valamilyen gyógyszert. Ennél azonban természetesebb módszerek is vannak a hátproblémák enyhítésére.

2012.03.19 16:55ma.hu

Nem könnyű a krónikus hátfájásban szenvedők helyzete. A fájdalom minden napi tevékenységükre rányomja a bélyegét, ám nem a gyógyszerek bekapkodása a legjobb módszer az enyhítésére.

Íme 7 természetes módszer a hátfájásra - az akut és a krónikus hátfájást is csökkenti.

- A kapszaicin, mely a chili paprikában is megtalálható, hatékony fájdalomcsökkentő. Ezt a hatóanyagot bőrre kenhető krémekbe is belerakják: csökkenti azon neurokémiai vegyületek szintjét, amely a fájdalom jelzéseket közvetíti.

Egy tanulmány keretén belül a fájdalmas hátfájással küzdők kapszaicin-krémet kaptak és sokkal kevesebb fájdalmat tapasztaltak, mint akiknek az orvosok csak plecebót adtak.

- Szalicint tartalmaz a fehér fűzfa kérge (salix alba). Ezt a szervezet képes szalicilsavvá alakítani. A szalicilsavat gyulladás- és fájdalomcsökkentőnek tartják. Ez teszi a fehér fűzfa kérgét hatékony, természetes fájdalomcsillapítóvá.

- A B12 vitaminról szintén elmondható, hogy csökkenti a fájdalmat. Egy, olasz kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy a hátfájós betegek, akik B12 vitamint kaptak, kisebb mértékű fájdalomról számoltak be, mint a placebót szedők.

A B12 vitamint egyébként elsősorban állati eredetű ételek, különféle belsőségek, halfélék, kagyló, szardínia, tojás, húsfélék és a sajt tartalmazza.

- Akupunktúra: a hagyományos kínai orvoslás hatékony módszere. Feloldja az energia útvonalakat, melyek fájdalmat okoznak. Brit kutatók rámutattak, hogy a megszokott gyógymódokkal szemben azok, akiknél akupunktúrát alkalmaztak, kisebb fájdalomról számoltak be. Két évvel később is jól érezték magukat, és alig-alig volt szükségük fájdalomcsillapításra.

- Csontkovács: a csontkovácsok hatékonyan kezelik a hátproblémákat is. Kontrollált manuális erőt alkalmaznak az ízületeken, melyek sérültek vagy gyulladtak. Számos tanulmány is alátámasztja, hogy ezek a "kiigazítások" csökkentik az izmok merevségét és a fájdalmat, valamint ösztönzik a gyógyulást.

- Jóga: kifejezetten ajánlott a fájdalmakra. Különféle testhelyzetek, úgynevezett aszanák gyakorlásáról szól, melyeknek hatása van a szellemre, a testre és a lélekre. Egy tanulmány rávilágított, hogy az Iyengar jógát végző hátfájósok 16 hét eltelte után sokkal jobban érezték magukat és csökkentek fájdalmaik is, azokkal szemben, akik nem jógáztak.

- Balneoterápia: a vízterápia egyik fajtája. A fájdalomcsökkentés egyik legrégebbi módszere. Lényege a meleg vízben illetve ásványvízben történő fürdés vagy áztatás.

Ígéretesnek tűnik a hátfájdalom csillapításában, de nem való mindenkinek. A szívbetegek csak orvosuk ajánlásával használhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.