Kiírták a tendert

80 ezer fiatal lányt oltanának be méhnyakrák ellen

A patikai forgalomban mindkét készítmény 30 ezer forint körüli adagonkénti áron szerezhető be. Ennél azonban várhatóan lényegesen olcsóbban jut majd hozzá az állam a vakcinához a nagy mennyiség miatt.

2014.01.23 09:24MTI

Nyolcvanezer 12-13 éves lány teljes immunizálására elegendő adag méhnyakrák elleni vakcina beszerzésére írt ki közbeszerzést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - ismerteti a Világgazdaság.

A lap csütörtöki cikke emlékeztet arra: az egészségügyi államtitkárság tavalyi közlése szerint idén mintegy egymilliárd forintot szánnak az oltóanyag beszerzésére.

A piacon jelenleg kétféle oltóanyag kapható, ezekből kettő, illetve három oltás beadása szükséges, ezért a tender is 160, illetve 240 ezer adag védőoltás beszerzéséről szól. A patikai forgalomban mindkét készítmény 30 ezer forint körüli adagonkénti áron szerezhető be. Ennél azonban várhatóan lényegesen olcsóbban jut majd hozzá az állam a vakcinához a nagy mennyiség miatt, valamint, mert a tenderkiírás szerint is az elbírálás fő szempontja az ár.

Beneda Attila egészségügyi kabinetfőnök múlt év végén jelentette be, hogy a 12-13 éves lányok számára 2014-től költségvetési forrásból biztosítja az állam az úgynevezett HPV vakcinát. Azért ez a kedvezményezett korosztály, mert az oltás akkor a leginkább hatékony, ha a védettség még a szexuális élet megkezdése előtt kialakul. A vakcina nem lesz kötelező, csupán "kötelezően felajánlandó".

A kormányok Európa 19 országában biztosítanak részleges vagy teljes finanszírozást a HPV-oltáshoz az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ 2012-es ajánlása alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.