Védőoltások beadására indultak

Lelőttek kilenc egészségügyi dolgozót Nigériában

Kilenc egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek Nigériában pénteken.

2013.02.08 18:06MTI

A két támadásban megölt emberek gyermekbénulás elleni védőoltások beadására indultak az ország muszlim többségű északi részén, Kano városában. Eddig senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de helyi lakosok egybehangzóan azt mondták, hogy az akciót a Boko Haram szélsőséges muszlim szekta fegyveresei követhették el. 

A szélsőségesek azt terjesztik: az oltási kampány egy nyugati összeesküvés, amelynek célja, hogy meddővé tegyék a fiatal muszlim lányokat. Tavaly nagyjából 800 ember halt meg Nigériában az iszlám jogrend, a saría bevezetését követelő Boko Haram merényleteiben. Az '50-es évekig évente több ezer gyereket tett nyomorékká a gyermekbénulás a gazdag nyugati országokban is. 

Azóta szerte a világon sikerült visszaszorítani a járványt, 2012-ben kevesebb mint 200 esetet jegyeztek fel három országban, Nigériában, Afganisztánban és Pakisztánban. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az afrikai országban regisztrálták az esetek több mint felét. December-januárban a gyermekbénulás elleni oltási kampányban részt vevő 16 egészségügyi dolgozót öltek meg szélsőségesek Pakisztán északkeleti részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.