Szabotázs okozta

Részben a Shell felelős egy nigériai olajszennyezésért

Egy hágai bíróság szerint a Royal Dutch Shell olajcég nigériai leányvállalata részben felelőssé tehető egy dél-nigériai környezetszennyezésért.

2013.01.30 14:36MTI

A bíróság ugyan elfogadta a Shell Nigeria érvelését, hogy az olajszennyezést szabotázs okozta, nem pedig az ipari létesítmények elhanyagolt karbantartása. Egyúttal azonban rámutatott, hogy a vállalat könnyűszerrel megakadályozhatta volna a szabotázst.
 
Ezért ítéletében arra kötelezi a Shellt, hogy egy farmernak fizessen - összegszerűen még nem meghatározott - kártérítést, ám elutasította további négy felperes követelését. Környezetvédő aktivisták fontos kísérletként tekintettek a perre, sikerül-e nemzetközi cégeket felelőssé tenni külföldi leányvállalataik törvénysértéséért. Miután a Shell központja Hollandiában van, ezért indították a nigériai eset miatt a pert Hágában.
 
Ez volt az első alkalom, hogy egy holland céget bepereltek külföldön tevékenykedő leányvállalata miatt. Nigériai halászok és földművesek azt állítják, hogy képtelenek eltartani családjukat, mert a régiót szennyezik a Shell ipartelepei és vezetékei. Utóbbiak 2004 és 2007 között többször megsérültek, súlyos olajszivárgást okozva. Tavaly októberben a cég ügyvédei elmondták, hogy a vállalat kivette részét a Niger folyó deltájának megtisztításából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.