A túl sok folyadék fogyasztása is veszélyes

Halálos lehet, ha majd' szétpukkadunk a víztől

Az alapszabályt ma már szinte mindenki ismeri: a megfelelő hidratáltsághoz napi nyolc pohár víz elfogyasztása kell. Kutatók szerint azonban könnyen "túl is ihatjuk" magunkat.

2012.06.11 08:15ma.hu

Számos hátránya van annak, ha valaki nem iszik elég vizet. Naponta 2 liter, tehát nyolc pohár víz elfogyasztása javasolt, ez a megfelelő mennyiség, hogy az ember hidratált és egészséges maradjon.

No, de mi a helyzet, ha valaki már annyira "belejött" a víz ivásba, hogy esetleg túllépi a szükséges mennyiséget?

Kutatók úgy vélik, az egészséges életmódra váltott emberek között akadhat olyan, aki túllő a célon.

"Nincs tudományos módszer ezen adatok emögött
- mondta el Stacy Sims pszichológus a Stanford egyetemről. - A javaslat, mennyi vizet igyunk, nem veszi számításba a nemet, a környezetet, a magasságot, a fittség szintjét, melyek hatással lehetnek a folyadékbevitel igényre."

Bár örvendetes, hogy egyre többen tartják be a megfelelő mennyiségű víz fogyasztását, a túl sok vízivásnak is van hátránya. Mégpedig az, hogy hyponatraemiához vezet: ilyen esetben a nátrium a vérben túlságosan felhígul.

A tünetek közé sorolhatjuk a zavartságot, a fejfájást, a hányingert és a puffadást. Mindezek könnyen összetéveszthetők a kiszáradással. Súlyos esetekben a hyponatraemia rohamhoz, szervi elégtelenséghez vezethet és akár halált is okozhat.

Vagyis, ironikus módon a túl sok folyadék fogyasztása is kiszáradáshoz vezet - különösen, ha bizonyos "redhiratáló" italokat is iszunk, melyekben sok a cukor és az adalékanyag. Több oldott anyag lesz a vérben, mint amennyinek természetesen lennie kéne. A testnek saját folyadékot kell használnia, hogy hígítsa, hogy felszívódhasson.

Ha viszont túl sokat iszunk, túl gyakran kell vécére is mennünk, és végül semmilyen folyadék nem szívódik fel. A szervezet természetes válasza a folyadékmennyiségre a vizelés.

Tehát, honnan tudjuk, mennyi vízre van szükségünk?

Ne hagyatkozzunk kizárólag a szomjúságra - a megfelelő vízfogyasztás érdekében a következők javasoltak:

- Mérjük meg testsúlyunkat heti egy alkalommal, hogy ellenőrizzük hidratáltságunkat: testsúlyunknak nem szabad túlságosan ingadoznia.

- Figyeljük meg, mennyit pisilünk - és a vizelet színét - reggelente. Akkor jó, ha bőséges mennyiséget ürítünk, a vizeletnek tisztának és fakónak kell lennie.

- Reggelente úgy kell felkelnünk, hogy hidratáltnak érezzük magunkat: ha szomjasak vagyunk, valószínűleg nem iszunk elég folyadékot.

- Ha sportitalt választunk, olyat vegyünk, amelyben kevés a cukor. Még a természetes italok is, így a kókuszvíz is túl sok cukrot tartalmazhatnak.

- A kávé, tea, a víz alapú gyümölcsök és zöldséges is folyadékbevitelnek számítanak. A kávé nem vízhajtó, hacsak nem 5 csészével iszunk meg naponta, mert az gyakoribb vizelésre késztet.

- Az alvás alatt 6-8 óráig nem eszünk semmit, ezért ne azonnal három pohár vízzel vagy gyümölcslével indítsuk a reggelt - lassan és kevesebbet fogyasszunk ilyenkor!

- Igyunk a nap folyamán legalább egy dolgot, ami nem víz. Egy alacsony színhidráttartalmú elektrolit ital, egy csésze forró tea is feldob, egy csipet sóval és citrommal. A kis mennyiségű só segít felszívni a folyadékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.