Már 12 évesen is súlyosabbak a sötét bőrűek

Meghökkentő: fehér lányokra hat a mozgás, a feketékre nem?

A testmozgás sokkal hatékonyabb a fehérbőrű lányoknál a túlsúly megelőzésében, mint a feketéknél - derült ki egy tanulmányból.

2012.06.08 08:20ma.hu

Úgy tűnik, nem hat egyformán a testmozgás a feketebőrű és a fehérbőrű fiatalokra - a feketék körében ugyanis egy új tanulmány szerint kisebb eséllyel előzi meg a hízást.

Brit kutatók a mozgás hatását vizsgálták több, mint 1100 lányon, 12-14 éves kor között - kiderült, hogy a feketebőrűek kevésbé voltak érzékenyek a hatására, mint a fehérek - az elhízás megelőzésében nem bizonyult elég hatékonynak.

"A fizikai aktivitás magasabb szintjét az elhízás kisebb valószínűségével kötjük össze -
mondták el a tanulmány szerzői, James White és Russell Jago. - Ez igaznak bizonyult a fehérbőrű lányok esetében, de a feketebőrűekében nem."

Az aggodalomra ad okot, mivel az elhízás mértéke az amerikai fiatalok körében egyre nő, ez különösen igaz feketebőrű tini lányokra. Az elhízás növeli a szívbetegségek és számos egészségügyi egyéb probléma kockázatát - tették hozzá a kutatók.

2007 és 2010 közötti adatok szerint a fekete amerikai lányok 80 százalékkal esélyesebbek voltak arra, hogy túlsúlyosak legyenek, mint a fehérbőrűek. Nagyjából ötből négy feketebőrű amerikai nő túlsúlyos vagy elhízott.

"Nem tudjuk, vajon a genetika szerepet játszik-e ebben, okolható-e a különbségekért" - mondta James White.

Miközben más tanulmányok arra következtettek, hogy a feketebőrű lányok több kalóriát fogyasztanak, a jelenlegi tanulmány ezeket a tényeket is számításba vette, és arra jutott, más okai is lehetnek annak, hogy ekkora különbség van a fekete és fehér fiatalok testsúlya között.

A genetikára gyanakszanak. Emellett azonban az életmódbeli különbségek is nagy szerepet játszanak - legalább egy szakértő úgy véli, a vizsgálati eredmények is tükrözik az életmódbeli különbségeket, melyeket azonban lehet kezelni.

A Bristoli egyetem két kutatója tanulmánya során 538 feketebőrű lányra és 610 fehérbőrű lányra koncentrált.

Az aktivitás szintjét 3 napon át figyelték a lányoknál, egy eszköz segítségével, amely a mozgás gyakoriságát és sebességét is mérte. Rögzítették azokat az órákat is, melyekben csak tévéztek. Számításba vették súlyukat, magasságukat, testtömegindexüet (BMI), a testzsírt és a napi kalóriabevitelt is.

A 12 éves lányok aktivitásának szintje magasabb volt a fehérbőrűek, mint a feketebőrűek körében. A fekete lányoknak volt nagyobb a testtömegindexe és a testzsír is magasabb számot mutatott - több volt a napi kalória-bevitelük is. Kiderült az is, hogy több időt töltenek a tévé előtt: 44, 3 órát hetente, szemben a fehérbőrű lányok 24,5 órájával.

A 12 éves lányok 14 százaléka elhízott volt, a fehérbőrűeknél ez csak 4,3 százalék. 14 évesen a feketék 15,6 százaléka számított elhízottnak, a fehéreknek 5,1 százaléka.

A kutatók szerint a zsírégetés aránya, vagyis a válasz a fizikai aktivitásra alacsonyabb serdülő- és felnőttkorban a feketebőrű lányok esetében.

A nevelés, a család jövedelme szintén befolyásolhatja az eredményeket - mondta el Pete McCall fiziológus. Kiderült az is, hogy a fehérbőrű lányok szüleinek általában magasabb a végzettsége, a feketebőrűeknél a szülők csupán egynegyedének van diplomája.

A tanulmány szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy a feketebőrű lányok előbb kezdenek el menstruálni, amely szintén befolyással lehet a testsúlyra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.