Elfogultak az egykor elhízottakkal szemben?

Aki egyszer kövér volt, le nem mossa magáról...?

Annak ellenére, hogy leadták plusz kilóikat, a korábban elhízott nőket továbbra is kíséri a megbélyegzés - derült ki egy új tanulmányból.

2012.05.31 08:15ma.hu

Ha jelentősen le is fogytak, az egykor elhízottnak számító nőket ugyanúgy kíséri a megbélyegzés - állítja egy tanulmány, melynek során fiatal férfiakat és nőket kértek meg, hogy olvassanak el történeteket hölgyekről, akik összesen 31 kilós súlyfeleslegtől szabadultak meg, vagy stabil maradt a súlyuk, illetve arról, hogy közülük jelenleg ki sovány és ki kövér.

A résztvevőket ezután arra kérték, hogy soroljanak fel néhányat a nők tulajdonságai közül, beleértve a vonzerőt is.

"Meghökkentünk az eredmények láttán. A csak jelenleg sovány, a múltban kövér nőket másként értékelték a résztvevők, függetlenül a fogyásuk történetétől. Azokat, akik a múltban kövérek voltak, kevésbé találták vonzónak, mint azokat, akik mindig is vékonyak voltak. Annak ellenére, hogy ugyanolyan magasak és súlyúak most" - mondta el Janet Latner tanulmányvezető, a Manoa-i Hawaii egyetem munkatársa.

A résztvevők nagyobb elfogultságot mutattak az elhízott emberekkel szemben, miután olvastak a nőkről, akik lefogytak, összehasonlítva azokkal, akiknek a súlya stabil maradt - attól függetlenül, hogy a súlyukat megtartó nők most soványak vagy elhízottak-e.

Az Obesity szaklap által közölt tanulmány rávilágít arra, hogy az elhízottságot kísérő megbélyegzés bizony folytatódik, annak ellenére is, hogy a személy lefogyott.

Sőt, a negatív hozzáállás fokozottabb volt a nőkkel szemben, amikor a tanulmány vezetők azt sugallták, hogy a testsúly könnyen kordában tartható (ez nem volt igaz).

"Valóban sokszor halljuk, hogy a testsúly könnyen kontrollálható, de az igazság az, hogy az egyén pszichológiai hozzáállása, genetikája is beleszól ebbe - mondta a tanulmány társszerzője, Kerry O'Brien. - A súly állapota inkább ellenőrizhetetlennek tűnik, függetlenül az akaraterőtől, a tudástól, elkötelezettségtől. Sok ember, aki "elhízottként" van számon tartva, elszántan küzd, hogy megszabaduljon a fájdalmas megbélyegzéstől."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.