Minél magasabb a BMI, annál nagyobb a veszély...

Májrákot kockáztat az elhízott gyerek?

A gyermekként elhízott felnőttek a májrák nagyobb veszélyének vannak kitéve - derült ki egy új tanulmányból.

2012.04.22 08:55ma.hu

Azokat a felnőtteket, akik gyermekkorukban felszedték súlyfeleslegüket, fokozottan fenyegeti a májrák.

Kutatók a születési súlyt és a testtömegindexet (BMI) vetették össze 165 ezer férfi és 160 ezer nő esetében, Dániában: valamennyien 1930 és 1989 között születtek. Közülük 252 embernél fejlődött ki a májrák leggyakoribb formája felnőttkorban: a hepatocelluláris carninoma.

A tanulmány szerzői szerint 7 éves korban 12 százalékkal emelkedik a betegség esélye - mégpedig a testtömegindex minden egyes százalékpontjával. 13 évesen már 25 százalékkal nő a veszély, ugyancsak a BMI emelkedésével arányban.

Ezért, mire az elhízott gyermekek elérik a felnőttkort, a hepatocelluláris carninoma igen nagy mértékben fenyegeti őket. Az eredmények - melyeket egy nemzetközi máj kongresszuson ismerettek Barcelonában - hasonlóak mindkét nem és minden korosztály esetében.

Dr. Frank Lammert, a máj tanulmányozását folytató európai szövetség tudományos bizottságának tagja elmondta, a gyermekkori elhízás nemcsak számos káros anyagcsere-problémához vezet - mint például a 2-es típusú diabétesz vagy a szívbetegség -, de zsíros máj betegséghez is, amelyből később májrák alakulhat ki.

"Nagyon fontos az egészséges testtömegindex megtartása gyermekkorban. Nem szabad alábecsülni a jelentőségét. Ez a figyelmeztető tanulmány rámutat, hogy a gyerekkori elhízásból igen könnyen lehet felnőttkorban májrák."-
mondta el a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.