Nem hízik el a gyerek, ha bebújhat éjjel...

A szülők ágya véd meg az elhízástól?

Kevésbé hajlamosak az elhízásra azok a gyermekek, akik éjjelente átvándorolnak a szüleik ágyába - állapította meg egy tanulmány.

2012.05.10 14:20ma.hu

Meglepő felfedezésre jutott egy kutatócsoport: azok a gyermekek hajlamosak kevésbé az elhízásra, akiket éjjel befogad a szülői ágy, amikor felébrednek - azokkal szemben, akiket visszaküldenek saját ágyukba.

A tanulmány közel 500 dán gyermeket vont be a vizsgálatba, 2 és 6 éves kor között, akiknél nagyobb volt a túlsúly kockázata, mivel nagyobb születési súllyal jöttek a világra, vagy édesanyjuk eleve molett volt, amikor teherbe esett, esetleg rossz anyagi körülmények között élt.

A gyermekek, akik sosem aludtak a szülők ágyában egy éjszakai felriadás után, háromszor akkora eséllyel váltak elhízottá, mint akiknek megengedték, hogy "menedékre leljen" a szülői fekhelyen.

A tanulmány eredményeit egy lyoni orvosi konferencián ismertették. Korábbi kutatások arról szóltak, hogy a szülők ágyában alvó gyermekek alvás-minősége nem túl jó, ami szintén összefüggésbe hozható az elhízással.

Ennek alapján azt kellene hinnünk, a szülői ágyban alvó kicsik sokkal inkább válhatnak túlsúlyossá, elhízottá. A legújabb tanulmány azonban ezt nem mutatta ki.

"Az eredmények azt sugallják: a szülő engedékenysége, vagyis, hogy az anya és az apa megengedi a gyermeknek, hogy ágyukban aludjon, biztonságérzetet ad a csemetének, és ez megvédi őt az elhízás ellen - magyarázta Nanna Olsen, a Koppenhágai egyetem kutatója. - A negatív hozzáállás a szülői részről azonban könnyen vezethet elhízáshoz."

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik, hogy bár tanulmány összefüggést talált az alacsonyabb testtömegindex és a szülőkkel alvás között, ez nem jelent ok-okozati összefüggést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.