Egészségtelenebbül táplálkozhat a családos

A szülő hajlamosabb a rosszabb választásra?

A családalapítás nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy a felnőttek egészségesebben étkezzenek, ezzel is jó példát mutatva a gyermekeiknek - állapította meg egy tanulmány.

2012.05.01 08:55ma.hu

A szülő feladata lenne jó példát mutatni gyermekének az élet minden területén - ám kutatók szerint ez nem minden szempontból van így. A családot alapító fiatal felnőttek például nem igazán vannak inspirálva arra, hogy egészségesen étkezzenek.

A tanulmány - mely a koszorúér-betegségek kockázati tényezőinek elemzése kapcsán készült -, 2500 résztvevő étrendjét vizsgálta. A tanulmány kezdetekor egyiküknek sem volt gyermeke - 1985 és 1993 között kísérték sorsukat figyelemmel.

Ez idő alatt a telített zsírok bevitelét 2,1 százalékkal csökkentették azok, akik nem váltak szülővé, és 1,6 százalékkal azok, akik viszont igen. Egyik csoport sem mutatott jelentős változtatást a kalória-bevitelben, a gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a cukrozott üdítők, vagy a gyorséttermi ételek terén.

"Azt tapasztaltuk, hogy a szülővé válás nincs kedvezőtlen hatással a szülők étrendjére, de egyértelműen nem vezet jelentős javuláshoz a gyermektelenekkel szemben, mint ahogy azt az egészségügyi szakemberek várnák"
- mondta el Dr. Helena Laroche tanulmányvezető, az Iowa-i egyetemről.

A szülők lemaradnak gyermektelen társaik mögött a telített zsírok bevitelének csökkentésében, de a teljes étrendjük is "szegényes" marad - sokszor nem fogyasztanak elég értékes tápanyagot.

Több tényező is magyarázhatja, miért csökkentik kisebb mértékben a telített zsír-bevitelt a szülők, mint azok, akiknek nincsenek gyerekeik.

"Azon ételek közelében lenni, amit a gyermekek szeretnek, és amelyek kérésükre kerülnek le a boltok polcáról, az egyik legfontosabb befolyásoló tényező - mondta el Dr. Laroche. - Sajnos, sok esetben a magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú ételekre vágyakoznak a kicsik, ami a marketingnek is köszönhető, ezért kéréseik - melyek a kevésbé egészséges ételekre vonatkoznak - legtöbbször teljesülnek."

Laroche megjegyzi, hogy az adatgyűjtés 20 évvel ezelőtt történt, ezért a jelenlegi családoknál kissé más lehet a helyzet.

A tanulmányt a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.