Autista lehet a gyermek, ha az anya dohányzik

A kisbaba életébe is kerülhet

Dohányozni terhesség alatt több mint felelőtlenség - az autizmus esélye pedig sokkal nagyobb egy olyan kismama gyermekénél, aki rágyújtott a várandósság idején.

2012.04.29 08:55ma.hu

Valószínűleg senki számára sem újdonság, hogy a dohányzás igen súlyos károkat okozhat egy terhes nő esetében - azok a kismamák azonban, akik a babavárás idején is rágyújtanak, autista gyermek világrajöttét kockáztatják.

"Régóta ismert, hogy az autizmus egy gyűjtőfogalom. Több különböző betegség sorolható ide, amely hátrányosan befolyásolja a szociális és kommunikációs készségeket"- mondta el Amy Kalkbrenner tanulmányvezető a Wisconsin-Milwaukee egyetemről.

"Azt tapasztaljuk ugyanakkor, hogy bizonyos betegségekre az autizmuson belül sokkal nagyobb befolyással vannak tényezők, mint például az, ha a terhes anya dohányzik."

A professzor és kollégái egy, 11 amerikai államot alapul vevő vizsgálatban hasonlították össze több százezer gyermek születési anyakönyvi kivonatát, akinek az anyja dohányzott, az autizmussal diagnosztizált gyerekek adatbázisával.

Kiderült, hogy a már 8 éves kora előtt autizmussal diagnosztizált gyermekek 13 százalékának édesanyja dohányzott a terhesség alatt. Ezeknek a gyermekeknek az esélye a súlyosabb fokú autizmusra és az ún. Asperger-szindrómára is nagyobb volt.

Kalkbrenner professzor ugyanakkor hozzátette: nem lehet leszögezni, hogy a dohányzás kockázati tényező az autizmus esetében, de kétségtelenül látni összefüggést a cigarettázás és az autizmus bizonyos fajtái között.

A terhesség alatti dohányzás egyéb rizikói jól ismertek. Minden alkalommal, amikor egy várandós nő rágyújt, korlátozza az oxigén átjutását a placentán, amely létfontosságú a baba egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. A káros szokás növeli a vetélés, a halva születés és a koraszülés kockázatát.

Az érintett kisbabákat kétszer akkora eséllyel éri bölcsőhalál, nagyobb esetükben az asztma és a fülgyulladás veszélye is.

Az autizmus igen összetett betegség - kialakulásában a genetika, a környezet szintén szerepet játszik. Még egyetlen tanulmány sem tudta felsorolni valamennyi okozóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.