Nem látható, nem ízlelhető, de el sem kerülhető

Hozzájárulnak a hízáshoz a játékokban és telefonokban levő vegyi anyagok?

Elhízást és diabéteszt is okozhatnak egyes vegyi anyagok, melyek a mobiltelefonokban, játékokban, napszemüvegekben is megtalálhatók - figyelmeztet egy új tanulmány.

2012.03.20 10:15ma.hu

Meghökkentő dologra figyelmeztetnek spanyol és dél-koreai kutatók. A nemi elhajlásért is felelőssé tehető vegyi anyagok járulhatnak hozzá az egyre terjedő elhízási hullámhoz - olyan anyagok, melyek a játékokban, a napszemüvegekben, sőt a mobiltelefonokban is megtalálhatók.

Legtöbbjükkel elkerülhetetlen az érintkezés. Szerepet játszhatnak a cukorbetegség kialakulásában is - állítják a több száz tesztet végzett kutatók. Egyes vegyi anyagok a mobilokban, mások a konzervdobozokban, megint mások a hajsamponokban vagy a zuhanyfüggönyökben vannak jelen.

A tanulmány szerzői külön felhívják a figyelmet, kerüljék ezen vegyi anyagoknak való kitettséget a terhes nők és általában azok az emberek, akik családot terveznek.

Egyes kutatók vészjelzésnek tartják a tanulmányt, mások szerint azonban a megfelelő egészség kulcsa az, amit megeszünk és megiszunk.

A figyelmeztető jelentést egy, Chem Trust nevű kampánycsoport állította össze.

Spanyol és dél-koreai kutatókból áll, akik több, mint 240, elhízással, környezetszennyezéssel és 2-es típusú diabétesz kialakulásával kapcsolatos tanulmányt elvégzése után szűrték le a következtetéseket.

Arra a következtetésre jutottak: a bizonyíték arra, hogy a vegyszerek az állatoknál súlygyarapodást okoznak, meghökkentő és lenyűgöző. Az embereknél ennek bizonyítási lehetősége korlátozottabb, mert etikai és gyakorlati nehézségei vannak.

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik: az összefüggés a környezeti vegyi anyagok és a cukorbetegség között már 15 évvel ezelőtt valószínű volt. A bizonyítékok azonban 2006 óta még meggyőzőbbek.

Számos vegyi anyag hatással van az emberi hormonokra, zavarja azokat és olyan állapothoz vezethet, amelyet nemi elhajlásnak nevezhetünk. Ezen hormonok egy része az étvágy kontrollálásáért felelős, mások a zsír tárolását befolyásolják a szervezetben.

Dr. Tim Lobstein elhízásszakértő elmondta: "Azok az emberek, akik szeretnék leadni fölös kilóikat, bele sem gondolnak, hogy bizonyos vegyi anyagok ássák alá próbálkozásukat, melyeket nem lehet látni, nem lehet megízlelni, és nem tudják, hogyan kerülhetnék el őket. A riasztó jelentés mindenesetre intézkedéseket kívánna" - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.