Léteznek a "kémai kalóriák"

Hizlaljuk magunkat a samponnal?!

Orvosok és táplálkozási szakértő egyet értenek abban, hogy az elhízást megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással lehet elkerülni. Vannak azonban más tényezők is.

2011.07.26 08:50medipress.hu

Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a samponokban és egyéb kozmetikai szerekben fellelhető ftalát nevű vegyület összefüggésbe hozható a súlynövekedéssel.

A New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ orvosai szerint ez az anyag a szépészeti termékek 70 százalékának összetevői között szerepel, ám megzavarja a szervezet hormonháztartását, ezért kerülendő.

Korábbi kutatások már jutottak arra az eredményre, hogy bizonyos anyagok befolyásolják a szervezet működését, ezért okozhatnak hízást.

A tudósok óva intenek a Bisfenol-A nevű vegyülettől is, amely többek között a palackozott vízben és a cumisüvegekben lehet megtalálható.

Maida Galvez gyermekorvos 330 kicsi vizsgálata során jutott arra a következtetésre, hogy a hormonháztartást megzavaró anyagoknak az életünkből való kiiktatása segíthet a testsúly kordában tartásában.

“Noha ezek nem játszanak nagy szerepet az elhízásban, érdemes odafigyelni rájuk.” – vélekedik Galvez. A mostani kutatási eredmények egybecsengenek egy 2002-es skót vizsgálattal, amely a Bisfenol-A-t “kémiai kalóriának” nevezte.

Annak a vizsgálatnak a vezetője, a Stirling Egyetemen oktató Paula Baillie-Hamilton, a következőt mondta a témáról:

“Az elhízás kutatásakor fontos figyelembe venni, hogy az elmúlt évtizedekben nagyot változott a világ körülöttünk, és sokkal több szerves és szervetlen vegyülettel találkozunk, mint korábban."

Ugyanakkor Jeanett Tang-Peronard koppenhágai kutató fontosnak találta leszögezni, hogy az erről szóló megfigyelések még gyerekcipőben járnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.