Nem rossz az, csak ne tegyél bele hizlalót...

Mit ne egyél? A lehető legrosszabb szendvicsek!

A mindennapi hajtásban gyakran elfelejtünk egészségesen étkezni - arra fogjuk, hogy nincs időnk, és behabzsoljuk az első utunkba kerülő szendvicset. Ami nem baj, ha az egészséges összetevőkből készül.

2011.03.03 14:00ma.hu

Számos népszerű szendvics első pillantásra rendkívül csábító és valóban jóízű, de az összetevői nem a legjobbak. Ha kikandikál belőle egy saláta és egy tojás, már hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egészséges uzsonnát eszünk, ám ez sokszor nincs így. Bizonyos szendvicsekben ugyanis rejtett kalóriák vannak.

Noha ránézésre nem gondolnánk, egy vöröshússal vagy csirkehússal készült, zöldségekkel tömött szendvicsben is lehet többféle sajt, melyek egyenként is tartalmazhatnak annyi kalóriát, hogy az egész szendvics elfogyasztásával több, mint 800 kalóriával leszünk "gazdagabbak".

A szalonnadarabokkal, bacon-nel megtöltött, speciális szendvicsek sem jó választások. Akár 600 kalóriát is jelenthetnek.

Sült marhahússal, zöldségekkel és sovány sajttal töltött, teljes kiőrlésű kiflivel készült szendviccsel ellenben máris lefaragunk 200 kalóriát.

Hizlaló öntetek

A majonéz is rátesz egy lapáttal! Igazi kalóriabombák a majonézzel és sajttal tömött hamburgerek. Mellette igazán eltörpül, hogy friss saláta és a legkevésbé hizlaló módon elkészített csirkehús, vagy hal a töltelék.

Fontos tudni, hogy egy grillezett szelet hússal töltött szendvics sokkal jobb döntés, mint egy olyan, melyben bő zsírban, olajban sütött husi lapul.

A buci is lényeges

Válasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült bucit, zsemlét vagy kiflit, és ügyeljünk arra, hogy a hizlaló öntetek, majonéz helyett inkább mustár ízesítse a szendvicset.

A teljes kiőrlésű péksütemények egyébként sokkal telítőbbek, egy kisebb adag szendvicstől jóllakunk. A saláta, paradicsom, hagyma mind-mind jöhet, a csirkehús pedig előnyös fehérjeforrás. Friss zöldségekből szinte bármi jöhet a szendvicsbe!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.