Rossz kedv és veszekedések

Tudta, hogy az alváshiány hizlal?

Köztudott, hogy ha keveset alszunk, fáradtak és rosszkedvűek leszünk. Egy álmatlan éjszaka után egész nap veszekszünk, vagy épp az autóstársaink kergetnek az őrületbe.

2008.10.13 09:33

És otthon sem lesz jobb. Minden idegesít: a partnerünk, a gyerekeink, az időjárás. Másra sem vágyunk, mint hogy egy sarokba kucorodjunk kedvenc nassunkkal, és egy óriásadag teával vagy kólával. Házimasszőr nincs, házi jacuzzi nincs. Az estére tervezett futás pedig nem csak hogy megvalósíthatatlannak, de egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. Ismerős, ugye? Ha gyakran ismétlődik ez a jelenet, gondoljuk végig, általában mennyit alszunk. Valami baj biztos van, ha a mérleg mutatója egyre erősebben leng ki. A súlyfeleslegtől való megszabadulás azonban könnyebb, mint gondolnánk. Ugyanis az alváshiány hizlal, ez tény. 

Mi az összefüggés az alvás és a testsúly között? 

Harminc vékony, fiatal nőn és férfin végzett vizsgálat megmutatta, hogy azok, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak, meghíznak. Akik viszont tartják magukat a napi nyolc órás pihentető alváshoz, a súlyukat is képesek kordában tartani. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi az összefüggés az átaludt órák száma és a testsúly között. A szakértőket is ez a kérdés foglalkoztatta, ezért megismételték a kísérletet. Most egy csapat huszonéves férfit vontak be a vizsgálatba: arra kérték őket, naponta csak négy órát aludjanak, de végezzék a szokásos napi teendőiket. A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy amikor kialvatlanok voltak, a szénhidrát sokkal lassabban szívódott fel a szervezetükben. Ez annyit jelent, hogy ha szénhidrátot fogyasztottak (kenyeret, tésztát, rizst, vagy krumplit), a szervezetük nem használta fel az ezekből származó energiát, hanem zsír formájában elraktározta. Sokaknál ez a legfőbb oka annak, hogy nem tudnak fogyókúrázni, és minden erőfeszítésük dugába dől. 

Miért is eszünk többet kialvatlanul? 

A testsúlygyarapodás másik oka azonban még fontosabbnak bizonyult. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy kialvatlanul többet eszünk. Nem tudni pontosan miért, de elképzelhető, hogy az alváshiány az agyban az energiahiány érzetét kelti. Ez arra készteti a szervezetet, hogy több tápanyagot vigyen be annak ellenére, hogy már éppen elég szénhidrátot vett magához. Ezért érezzük úgy, hogy akár egy egész elefántot is be tudnánk kebelezni, amikor kialvatlanok vagyunk. A jó alvás tehát nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük, vagy csökkentsük a testsúlyunkat, hogy kontrollálni tudjuk az étvágyunkat és az éhségérzetet. Ahhoz, hogy egészségesnek és szépnek érezzük magunkat, ébredjünk frissen és kipihenten. Így egész nap egészségesen tudunk majd étkezni, és a munkakedvünk is nagyobb lesz. Ha jól kialusszuk magunkat, a túlevést is elkerülhetjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.