Sajnáljuk az alvásra szánt időt?

Az alvás nem luxus, hanem szükségszerűség!

Ahogy az életünk tempója egyre gyorsul, mindenki igyekszik minél többet bezsúfolni egy napba, és sokan sajnálják az alvásra szánt időt.

2008.08.23 17:12ideal.hu

Pedig az alvás nem időpocsékolás – hívják fel rá a figyelmet a Washington State University kutatói. Ha egy-két órával tovább vagyunk fenn, vagy korábban kelünk, hogy nyerjünk egy kis időt, hosszú távon az alkotóerőnk és egészségünk látja kárát. Érdekes, hogy mielőtt Edison 1880-ban feltalálta a villanykörtét, az emberek átlagosan 10 órát aludtak éjszakánként

. Mostanra az USA-ban ez az arány hétköznap 6,9 órára csökkent, de hétvégén is csupán 7,5 óra. Egyre kevesebben alszanak annyit, amennyire szükségük lenne, pedig már rövid távon is veszélyes a kialvatlanság könnyebben tévedünk, így gyorsabban szenvedhetünk balesetet például autóvezetés közben.
 
Hosszabb távon a túl kevés alvás hízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást, szívproblémákat, depressziót és különböző függőségeket eredményezhet. A túl kevés alvás ésszerű napirend kialakításával és az önmagunkra való odafigyeléssel elkerülhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.