Már serdülőként szívproblémát okoz az elhízás

Nem is tudják a kamaszok, hogy szívbajuk van?

Gyakori lehet a szívprobléma az elhízott tinédzsereknél, még ha tüneteket ők maguk nem is észlelik - derítette ki egy új tanulmány.

2012.05.22 08:15ma.hu

Bár nem tapasztalják a tüneteit, a szívprobléma idejekorán érintheti az elhízott kamaszokat, mutat rá egy kisméretű tanulmány.

Az elhízás a szívbetegség rizikófaktora - korábbi kutatások pedig rámutattak, hogy az elhízott felnőttek szíve károsodik.

A tanulmány során a kutatók 97 serdülő - köztük 32 sovány, 33 túlsúlyos és 32 elhízott - szívfunkcióit és szív-szerkezetét vizsgálták, akiknek nem voltak szívbajra utaló tüneteik.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elhízott serdülőknél már sérült a szív - a falai vastagabbak, a szívfunkció pedig csökkent.

A tanulmányt a kutatók egy Belgrádban megrendezett, szívelégtelenséggel kapcsolatos kongresszuson ismertették.

"Az egészséges táplálkozásra oktatás és a testmozgás nagyon fontos lenne az iskolákban, hogy megelőzzük az elhízást és a korai kardiovaszkuláris problémákat, szív- és érrendszeri betegségeket a kamaszoknál - mondta el Gani Bajraktari tanulmányvezető, kardiológus a koszovói, Pristinai egyetemről. - Jelentős lépésnek számítana az elhízás és a szívproblémák megelőzéséhez."

További tanulmányok szükségesek ugyanakkor, hogy megtudják, vajon a szívkárosodás visszafordítható-e, ha a tinédzserek súlyt veszítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.