Optimizmussal és nevetéssel hosszú az élet?

Kevés ideges éri meg a 95 évet

Optimizmussal és nevetéssel érhető el a hosszú élet - aki minőségi és hosszú életre vágyik, kapja elő pozitív hozzáállását, tanácsolják kutatók.

2012.05.31 14:22ma.hu

Ha hosszú életet szeretnénk, elő a pozitív hozzáállással, a nevetéssel - biztatnak a kutatók, akik szerint a szép kort megért emberek többnyire optimistán és gondtalanul állnak az élethez. A tanulmányt a New Yorki Albert Einstein College végezte.

A benne résztvevők mind 95 évesek vagy ennél is idősebbek voltak és valamennyien észak-európaiak, zsidó származásúak.

"Nem voltunk biztosak abban, mi tette ezeket az embereket ilyen hosszú életűvé - magyarázta Dr. Nir Barzilai, a tanulmány társ-szerzője. - Talán a személyiségük, vagy valami a genetikájukban? Felfedeztük, hogy ezeknek az idős embereknek a személyisége kifejezetten pozitív, és ennek köze lehet a szép korhoz, amelyet megértek."

A tanulmány rámutat, hogy bár az idősek személyisége jelenleg pozitív, ez nem volt mindig így. Sosem késő tehát nyitni és beengedni a pozitív gondolatokat, az optimista hozzáállást.

Az Aging szaklapban megjelentetett tanulmány készítői szerint az még mindig rejtély, mennyiben játszik szerepet a genetika az élethosszban, illetve, hogy milyen személyiségjegyek segítik elő az öregedés folyamatát.

A szerzők egy 98 pontból álló kérdőívet készítettek, amely a kulcsfontosságú személyiségjegyekre volt kíváncsi. 243 ember töltötte ki, akik közel 100 évesek voltak. Egyharmaduk nő volt, többnyire azonos etnikumból valók voltak, vagyis genetikailag is hasonlóak.

Az eredmény szerint a majdnem 100 éves résztvevők többsége nyugodt, barátságos, lelkiismeretes volt és vidáman viszonyult az élethez. A nevetés és az aktív társadalmi élet szintén jelentős szerepet játszott abban, hogy ezeknek az embereknek jó volt a közérzete. Nagyon ritka volt a neurotikus személyiség.

Dr. Thomas Perls, a bostoni egyetem egészségközpontjának munkatársa elmondta, a felfedezés számos, múltban tett észrevételt erősít meg. Például azt, hogy a rágódás csak belső stresszt szül, és tovább erősíti a stressz érzését, ahelyett, hogy hagyná csökkenni azt.

Az ideges emberekre jellemző, hogy mindenen hosszú ideig rágódnak. Ez nagyon helytelen. Ők ugyanis fokozottan ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek veszélyének.

Az emberek általában tudják, milyen tevékenységek segítik őket a stressz oldásában - ilyen például a testmozgás, a jóga, a tai chi, a nevetés, olvasás, művészi alkotás. Élni kellene ezekkel - tanácsolta Dr. Thomas Perls.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.