Pozitív hozzáállással a fájdalom is eltűnik?

Durva: fájós hátunkban a munkánkat érezzük...

Fizikai fájdalommá alakulhat át, ha hosszú ideje olyan munkahelyen dolgozunk, ami béklyót rak ránk - szakemberek szerint számos hátfájós a munkájában boldogtalan.

2012.04.24 08:15ma.hu

A hátfájás manapság az egyik leggyakoribb probléma, amellyel az emberek nap mint nap küzdenek. Szakemberek szerint azonban a munkánkban tapasztalt problémák, a boldogtalanság, elégedetlenség mutatkozik meg a hátunkon: fizikai fájdalom lesz belőle, ezért szenved annyi ember hátfájástól.

A jelenség egyedi, mivel szervezetünkben máshol nem tapasztalható, hogy az érzések ilyen egyértelműen fizikai problémává változnak. Ennek megfelelően, arra talán képesek vagyunk, hogy pozitívabb hozzáállással tekintsünk mindennapi teendőinkre, akkor a fájdalmat is mérsékelni tudjuk - vélik a kutatók.

Egy tanulmányból kiderült, az emberek 33 százalékánál - akik nem specifikus hátfájásra panaszkodtak -, a fájdalom komolyan érintette munkájukat és társadalmi életüket is.

Bár néhány dolgozót a fájdalom hosszabb betegszabadságra küldött, olyan fizikai elváltozástól csak néhányan szenvedtek, mint például porckorongsérv. Az anatómiai vizsgálatok nem mutattak ki fizikai okokat a napi szinten jelentkező hátfájással kapcsolatban.

Dr. Markus Melloh tanulmányvezető elmondta: a hozzáállás és a pozitivitás a munkahelyen igen nagy befolyással van a hátfájásra. A pozitív gondolkodás hatására jobban vannak az emberek. Ha alkalmanként rájuk tör a fájdalom, és legyintenek, hogy ilyen az élet, nagy eséllyel hamar tovább is áll a fájdalom.

Valójában a munkavállaló alakíthatja ki ezt a pozitív hozzáállást. Fontos az is, hogy legyen valaki a munkahelyen, aki meghallgat és érzelmileg támogat - ez jelentős védelmező.

Ehhez hasonló folyamat, hogy az érzések fizikai gyötrelemmé változnak, sehol máshol nem fordul elő az emberi testben. A változatos hozzáállás, ahogyan az emberek viszonyulnak munkájukhoz és mindennapjaikhoz, általánosságban sajnos kapcsolódik ahhoz, hogyan nevelték őket.

A kutatók tanulmányának végére 169 ember vett részt abban és harmadunk - 64 ember - állapota tartósnak bizonyult. Volt, aki rosszabb fájdalomról számolt be 6 hónap után, ami annak volt köszönhető, hogy belekerült a negativitás spiráljába.

"Ha az ember egyszer otthon marad a fájdalom miatt, nehezebb visszamennie dolgozni és a fájdalom is rosszabbá válik. Ez egy ördögi kör, amelyet meg kell bontani" - mondta el Dr. Melloh.

A kutatás arra is rámutat, hogy azok az emberek, akik tehetetlennek érzik magukat és úgy vélik, mint mozgással egy lépéssel közelebb kerülnek a kerekesszékhez, valóban csak súlyosbítják az állapotukat.

"Ha megfigyeljük: a hátfájás csupán annyit jelent, hogy egy ember azt mondja, fájdalmat érez a hátában. Mostmár megérthetjük, mi is ez a fájdalom. Nem mondom azt az embereknek, hogy váltsanak azonnal munkát, de lássák, mit művel velük a hozzáállásuk. Amennyiben megtanuljuk kezelni a dolgokat és nem rágódni rajtuk hosszú ideig, sokkal pozitívabban viszonyulhatunk munkánkhoz és életünkhöz is"
- tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.