Sokaknak a pozitív gondolkodás az igazán nehéz!

Bumm a fejbe: pozitívnak lenni nem feltétlen jelent túlélést

Maradjunk pozitívak - sokszor elhangzik a biztatás a betegek részére is, és egyre népszerűbb a nézet, hogy a pozitív hozzáállás nemcsak átsegít a betegségen, de gyorsabban jobban is leszünk. Vajon van ebben igazság?

2012.01.03 08:15ma.hu

"Legyünk pozitívak!' - nemcsak a mindennapokban, hanem akkor is mondogatjuk ezt, ha betegek leszünk - az egyre népszerűbb nézet szerint érdemes bevetni betegség esetén is, mert a pozitív gondolkodás nemcsak átsegít azon, hanem gyorsabb javulást is várhatunk.

De vajon igaz ez? Tulajdonképpen nincs rá bizonyíték, hogy a pozitív hozzáállás fizikailag egészségesebbé tesz. Egy rákos betegekkel készült, Finnországban és Svédországban készült tanulmány nem talált összefüggést a túlélési arányok és aközött, pozitívak vagy negatívak voltak-e az emberek.

Az American Journal Of Epidemiology-ban megjelent tanulmány 4600 rákkal küzdő embert vett alapul egy 30 éves időszakon át. Az, hogy extrovertáltak vagy neurotikusak voltak-e, nem volt összefüggésben azzal, mennyi ideig éltek a megbetegedésük után.

Dr. James Coyne, a pennsylvaniai egyetem pszichológia professzora elmondta, nem voltak olyan minőségi tanulmányok, amelyek azt mutatták volna, hogy a "pozitív pszichológia" bármilyen hatással lett volna a fizikai egészségre.

Egyik legnagyobb tanulmánya során szintén az derült ki, hogy a jóllét-érzésnek nem volt hatása arra, mennyi ideig éltek a rákos betegek. Azok a szakemberek azonban, akik a "segítsd magadon" elv hívei, és milliókat adnak el a pozitív gondolkodásra biztató könyveikből, ugyanakkor úgy vélik: nem engedhetjük meg magunknak a negatív gondolkodást, mert az beteggé tesz és megöl bennünket.

Brit kutatók szerint ugyanakkor azok az amerikai "guruk", akik a "maradj pozitív és élj hosszabb ideig" elvet hirdetik, lehet, többet ártanak mint használnak.

Claire Murrell, a londoni kórházak egyesületének vezetője elmondta: túl sok ember érzi arra ösztönözve magát, hogy egy rák diagnózist követően is pozitív maradjon, pedig reálisnak is kéne lennie, és természetes, hogy ilyenkor az ember érzelmi mélypontra kerül.

A legnagyobb baj akkor jön, amikor észreveszik, hogy bizonyos esetekben hiába minden pozitív hozzáállás, ha nem gyógyíthatóak - mondta el a szakember.

"Számos emberrel találkoztam, akin valóságos nyomás volt, hogy legyen pozitív, akár a családja, akár a barátok részéről. Pedig ő nem akart így viselkedni."


Mindezt megerősítik Michael Douglas amerikai színész szavai is, aki sikeresen felépült a rákból, de mint mondta: felesége, Catherine Zeta-Jones valósággal összeomlott a stressztől, mert állandóan annak érezte szükségét, hogy bátornak és pozitívnak mutatkozzon. Ahogyan ő is.

"Fenntartani a pozitív gondolkodást nagyon nehéz, különösen a család és a barátok előtt. Időnként csak ordítani szeretnél. Számomra olykor a pozitivitást fenntartani nehezebb volt, mint megküzdeni a kemoterápia mellékhatásaival..." - mondta a színész.

Van olyan beteg, aki mindent betartott, amit a pozitív gondolkodás magában foglal, sőt teljesen megváltoztatta az életmódját, mozgott, megfelelően táplálkozott, meditált, és így tovább, a rák mégis újra jelentkezett nála. Ezek után azt kérdezte, kihagyott-e valamit a tennivalók sorából.

Természetesen, a relaxáció és az érzelmi támogatás nagyon fontos az életveszélyes betegséggel küzdők számára.

Ahogyan az is, hogy igyekezzenek a stresszt leküzdeni magukban, mert az valóban csak rontja az esélyeiket, mivel befolyásolja az immun- és hormonrendszerünket.

És az is igaz, hogy az optimistáknak nagyobb esélye van túlélni egy betegséget, mint a pesszimistáknak. Mindez azonban nem egyenértékű azzal, hogy pozitívnak lenni egészségesebbé tesz - vélik a szakértők, akik szerint a pozitív gondolkodást nem lehet csak úgy "előidézni".

Nagyon nehéz ugyanis egy személyiség alapvető beállítottságát megváltoztatni. Akik pozitívan gondolkodnak, nem hagyják el annyira magukat - de ez nem mindig jár azzal, hogy kevésbé lesznek betegek.

Vagyis, úgy látszik, reális bizonyítékok híján csupán egy vágynak tűnik, hogy a pozitív gondolkodás mindenre megoldást jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.