Főleg a fehérbőrű, idősebb lányokat érint az IIH

A túlsúlyos gyermek vak is lehet

A túlsúlyos vagy elhízott gyermekek egy része fokozottan ki van téve olyan agyi állapot kialakulásának, amely vaksághoz vezethet - állapította meg egy új tanulmány.

2012.05.25 14:22ma.hu

Nagyon fontos időben megállítani a gyermekek elhízását - a túlsúly ugyanis számos kockázattal jár. Egyéb komoly egészségügyi problémák kialakulása mellett olyan agyi állapothoz vezethet, mely akár vakságot is előidézhet: nő az ún. idiopathiás intracranialis hypertensio (IIH) rizikója, melyet pseudotumor cerebri-nek is neveznek.

Az agyi állapot kialakulásának kockázata különösen az idősebb, fehérbőrű lányok körében magas, állapították meg a Kaiser Permanente kutatói.

Azoknál a gyermekeknél, akiknél ez az állapot jelentkezik, megnövekedett nyomás alakul ki az agyban, és ennek nem valamilyen más betegség az okozója. A tünetek magukba foglalják a fejfájást, a homályos látást, az émelygést és a szemmozgás zavarait.

Az idiopathiás intracranialis hypertensio vakságot okozhat a páciensek 10 százalékánál, különösen, ha nem diagnosztizálják és kezelik a problémát időben.

A kutatók 9 ezer gyermek bevonásával készítettek tanulmányt, 2 és 19 éves kor között: 78 esetet azonosítottak, ahol IIH-ról volt szó. A páciensek 85 százaléka lány volt, 11 és 19 éves kor közötti, 50 százalékuk fehérbőrű és 73 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott.

Összehasonlítva őket a normál súlyú gyermekekkel, az IIH kockázata 16-szor volt nagyobb az elhízottaknál, 6-szor nagyobb a közepesen elhízottak és 3,5-ször nagyobb a túlsúlyos gyerekek esetében.

"Ismét kiderült, hogy a gyermekkori elhízás komoly betegségekkel hozható összefüggésbe - mondta el Dr. Sonu Brara tanulmányvezető a Kaiser Permanente Los Angelesi egészség központ neurológiai részlegének munkatársa. - Ez a kutatás máig a legerősebb bizonyíték arra, hogy az elhízás összefügg az idiopathiás intracranialis hypertensio kialakulásával. Azt is sejteti, hogy a gyerekkori elhízás-járvány növeli az IIH-ból adódó beteges állapotok valószínűségét, beleértve a vakságot is."

A tanulmányt a Journal of Pediatrics szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.