Nagyobb babát kockáztat, aki maga is kövér

A túlsúlyos kismama szülési bonyodalmakra számíthat?

Ha egy kismama túlsúlyos vagy elhízott a terhesség előtt és alatt, megteremti a legnagyobb esélyt arra, hogy túl nagy babának adjon életet - császármetszést és egyéb komplikációkat kockáztatva.

2012.05.24 14:23ma.hu

Elhízottnak vagy túlsúlyosnak lenni a terhességet megelőzően és a várandósság idején számos problémával járhat: a baba túlságosan nagy lesz, ezért nő az esélye a császármetszésnek és más komplikációknak a szülés során - állapította meg egy új tanulmány.

A kanadai tanulmány 472 nőt vont be a vizsgálatba - kiderült, a magas vércukorszintnek és zsírszintnek csupán csekély hatása volt arra, hogy nagy baba jöjjön a világra. A meghatározás szerint egy nagy csecsemő 3,64 kilós.

Az eredmények ugyanakkor alátámasztják, hogy az egészséges testsúly fenntartása nagyon fontos a fiatal hölgyeknél, akik szeretnének gyermeket - ezzel ugyanis megakadályozzák, hogy a kisbaba túlságosan nagy legyen. Lényeges lenne a túlsúlyos és elhízott nők rendszeres ellenőrzése is terhesség idején - mondta el Dr. Ravi Retnakaran, a torontói Mount Sinai kórház orvosa.

A szülészek jellemzően a glükóz szint kordában tartására koncentrálnak terhes nőknél, akik cukorbetegségben szenvednek, hogy csökkentsék a nagy súlyú baba születésének kockázatát.

Ám a legújabb tanulmányok összefüggést találtak a glükóz szint és a túl nagy kisbaba kockázata között azoknál a hölgyeknél is, akik nem szenvedtek terhességi diabéteszben. Az új kritériumok szerint tehát annak érdekében, hogy kiszűrjék, mely terhes nőknél nagyobb az esélye a nagy súlyú baba születésének, ellenőrizni kellene azokat is, akiknek alacsonyabb a vércukorszintje.

Ugyanakkor az új tanulmány megmutatta, hogy a glükóz szint nem jelentős és független előrejelzője annak, hogy az anya nagy babára számíthat - mondta el Dr. Edmond Ryan az albertai egyetemről.

A normális súly megtartása sokkal lényegesebb és hatékonyabb lehet ennek megelőzése szempontjából - vélik a kutatók. A tanulmányt a kanadai CMAJ orvosi szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.