Molesztált fiúk gyakrabban okoznak tiniterhességet

Durván vezetik le a szexuális bántalmazást a fiúk...

A szexuális zaklatás hosszútávon kihat a fiatal férfiak viselkedésére: sokkal inkább folytatnak például kockázatos szexuális életet később.

2012.04.11 08:15ma.hu

Azok a tizenéves fiúk, akiket szexuálisan bántalmaztak, nagyobb valószínűséggel élnek majd kockázatos szexuális életet, folytatnak nem biztonságos szexet - állítja egy új tanulmány.

A British Columbia egyetem által végzett elemzés több, mint 40 ezer amerikai és kanadai fiút vett górcső alá, középiskolások voltak - 1986, valamint 2011 között tekintették át sorsuk alakulását.

Összehasonlítva őket azokkal, akiknek nem volt része szexuális bántalmazásban, a bántalmazott fiúk 5-ször nagyobb eséllyel okoztak tinédzserkori terhességet, háromszor nagyobb valószínűséggel volt több szexpartnerük is egyszerre, és kétszer akkora valószínűséggel folytattak nem biztonságos szexet - derült ki a Journal of Adolescent Health szaklapból.

"Amennyire tudjuk, ez az első tanulmány, mely feltárja a szexuális zaklatás, bántalmazás valódi hatását, erejét a fiúk szexuális viselkedésére -
mondta el Yuko Homma tanulmányvezető.- Eredményeink azt mutatják, hogy a fiúk is kiszolgáltatottak a szexuális visszaélések traumatikus hatásaival szemben, amely szexuális úton terjedő fertőzésekhez és tinédzserkori terhességhez vezethet."

Csak Észak-Amerikában a fiúk 8-, a lányok 20 százaléka állítja, hogy szexuálisan bántalmazták.

"A fiúk még annyira sem mondják el senkinek, ha bántották őket - mondta Elizabeth Saewyc, a tanulmány társ-szerzője. - Most világossá vált, ugyanúgy szükségük van gondozásra és támogatásra, hogy megküzdjenek a traumával."

Homma egyetért. "A szülőknek beszélniük kell fiaikkal is a szexuális bántalmazásról megelőzésképpen, ahogyan a lányok szülei is teszik. A fiúk kevésbé hajlamosak beszámolni a szülőknek az incidensről, ha a szülők tévhitben élnek és az a felfogásuk, hogy ez nem történhet meg fiúkkal..."

A kutatók szerint az iskoláknak is beszélniük kellene minderről - jó lenne, ha a szexuális zaklatás, molesztálás, bántalmazás beletartozna a felvilágosításba, és az orvosoknak is figyelniük fiatal pácienseik esetében kellene ennek a dolognak a lehetőségére: érte-e ilyen trauma a gyermeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.