A nők önbecsülését megzavarja a szex?

Szex: nagy lökés a férfinak, de nem annyira a nőnek...

Különös: miközben a nők elégedettsége önmagukkal a főiskolás-egyetemista években nő, a férfiaké pedig csökken, ez megváltozik, amikor sor kerül az első szexre.

2012.03.30 18:55ma.hu

A szüzesség elvesztése vegyes érzéseket kavarhat fel bennünk. Magabiztosabbá tehet, ugyanakkor kétségeket is ébreszthet, attól függően, férfiak vagyunk, avagy nők - állapította meg a Penn állami egyetem kutatócsoportja, amely főiskolás korú fiatalok szexuális "debütálását" elemezte.

Talán nem meglepő, hogy a férfiak az első szexuális élmény után sokkal magabiztosabban tekintettek magukra, valóságos lökést adott önbecsülésüknek a szex - miközben a fiatal nők kevésbé voltak magukkal elégedettek.

A kutatók 434 fiatalt vizsgáltak 17-19 éves kor között, és négy éven át követték sorsuk alakulását. Ez idő alatt négyszer kérték őket kérdőív kitöltésére, hogy értékeljék megjelenésüket, elégedettségüket - vagyis, tulajdonképpen azt, mennyire vannak barátságban saját magukkal...

A vizsgált időszakban 100 diák vesztette el a szüzességét. Az első szex különböző érzéseket idézett elő a férfiakban és a nőkben. Miközben a fiúk elégedettsége növekedett, a nőké némileg csökkent az első szexuális élményt követően...

"A nők számára az első együttlét sokszor nem igazán pozitív tapasztalat - mondta el a tanulmányvezető, Sara Vasilenko. - Ennek több oka van. Sokszor nem úgy sül el az első szex, ahogyan várták; a nők szexuális életének valahogy máig más a megítélése, mint a férfiakénak; ahogyan annak is, hogy szeretkeznek-e házasság előtt, vagy sem. Nem mindig elfogadott ez."

A férfiak a szexben férfiasságuk bebizonyítását is látják, ezért is hat rájuk igen pozitívan a dolog. Ha részük van szexben, attraktívabbnak érzik magukat és férfiasnak.

A nők esetében a megfelelő testkép-kialakítása sokat segíthet abban, hogy vonzóbbnak érezzék magukat, amikor először szexuális kapcsolatba kerülnek valakivel - mondta el Sara Vasilenko.

A kutatás általában véve azt is kimutatta, hogy a nők önbizalma jellemzően megnő az egyetemi években, a férfiaké kissé visszaszorul; ehhez képest valóban érdekes, hogy mit vált ki az első szex.

Ugyanakkor a pozitív testkép a férfiaknál kockázatos szexuális magatartáshoz is vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.