"Az orgazmus nem feltétlenül szexuális esemény"

A konditermi élvezés "csak úgy megtörtént"

Már hallhattunk róla, hogy léteznek nők, akik kondizás közben tapasztalnak olykor orgazmust - most kiderült, hogy a jelenség teljesen váratlan, és legtöbben kínosnak is tartják.

2012.03.21 10:15ma.hu

A legtöbb ember azért jár edzőterembe, hogy formálja a testét. Eredetileg azok a hölgyek is emiatt mentek, akik később bevallották, hogy a látványos előnyök mellett még testi örömökhöz is jutottak...

Úgy tűnik, az edzés közbeni orgazmus egy teljesen váratlan előnye a kondizásnak. Egy felmérés azt mutatta, tízből négy nőnek volt orgazmusnak nevezhető, intenzív élményben része, miközben napi fitness gyakorlatait végezte.

Az örömérzés elsősorban a haserősítő gyakorlatok közben jelentkezett, de az orgazmus a teremkerékpár használata, a mászó és a súlyemelő gyakorlatok közben is megtörtént már.

A jóga, a futás és az úszás is okozhat olyan érzést, melyet a kutatók "coregasm"-nak neveznek.

A kutatók 370 nőt kértek meg online tesztek kitöltésére, 18-63 éves kor között. Átlagéletkoruk 30 év volt, legtöbbjük párkapcsolatban élt vagy házas volt.

Kiderült, hogy 40 százalékuk tapasztalt orgazmus-szerű érzést edzés közben, legalább 11 alkalommal élete során. A többségük szégyellte ezt, kínosnak érezte, és hozzá is tette, hogy nem gondolt edzés közben senkire, nem fantáziált, a dolog "csak úgy megtörtént".

Amerikai kutatók megjegyzik, hogy az orgazmus-szerű érzések 45 százalékát a hasi gyakorlatok végzése okozta. Különösen igaz ez arra a gyakorlatra, amikor egy speciális edzőgépen a testsúly az alkarokon nyugszik, miközben a gyakorlatot végző a lábait egyszerre emelgeti a mellkashoz.

A kerékpározás és a spinning - különböző fokozatokban - a második, amely leggyakrabban okoz váratlan orgazmust - az esetek 19 százalékában történt ennek hatására. 9 százalék a mászó gyakorlatok, 7 százalék a futás- vagy a súlyemelés eredménye volt.

A kevésbé gyakori esetek közé tartozott a jóga-, úszás-, aerobik- és a lépegető gyakorlatok közben tapasztalt orgazmus. Úgy tűnik, hogy a kimerítő felüléses gyakorlatok sokadik sorozata a legvalószínűbb orgazmus-okozó.

A Sexual And Relationship Therapy-ban megjelent tanulmányt Debby Herbenick szexuálterapeuta vezette.

A jelenséget egyébként először 1953-ban Alfred Kinsey pszichiáter említette. Akkoriban úgy tűnt, csak a nők 5 százalékát érinti, de hozzá kell tenni, hogy abban az időszakban nem szántak a dologra ekkora figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.