A gyümölcs mindig legyen kéznél

4 egyszerű trükk, hogy kevesebbet együnk!

Szeretnénk rávenni magunkat az egészségesebb táplálkozásra? Hányan ígérik meg nap mint nap maguknak. Csak rajtunk múlik, és kaphatunk hozzá egy kis segítséget...

2012.05.14 14:23ma.hu

Lehetséges, hogy nehéz elhinni, de néhány egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy egészségesebben táplálkozzunk. Már az is segíthet, ha csak közelebb rakjuk magunkhoz a gyümölcsös tálat!

Bizonyára észrevettük már, hogy bár magunktól nem szívesen megyünk a konyhába meghámozni és megenni egy gyümölcsöt, ha egy tálban mellénk teszik, elkészítve, meghámozva, sőt felkockázva, sokkal valószínűbb, hogy megesszük.

Ezen elv alapján elindulva, ha kezünk ügyébe rakjuk a gyümölcsöket egy kis tányérba vagy tálba, előbb fogunk hozzájuk nyúlni.

Egy tanulmány megállapította: minél közelebb helyezték a 10 percre magukra hagyott diákokhoz a gyümölcsöstálat, annál inkább vettek a darabokra vágott almából és répából. Az alma sikeresebbnek bizonyult egyébként, mint a répa, amit a kutatók a vizuális látványnak tulajdonítanak.

Ugyanezt tapasztalták akkor is, ha édességet tartalmazott az a tál. Tehát úgy tűnik, ezen a téren nincs különbség a desszert és a gyümölcsök, zöldségek között: minél közelebb van hozzánk az étel, annál valószínűbb, hogy megesszük.

"Az ételek, amelyekben cukor van, vagy ránézésre is tudjuk, hogy édesek, serkentik a "jutalom-régiót" az agyban - mondta el Gregory J. Privitera, tanulmányvezető. - Ezért ha meglátjuk az almát a tálban, vágyat érezünk arra, hogy elfogyasszuk."

De mit tehetünk még a kevesebb és egészségesebb evésért, azon túl, hogy kezünk ügyében tartunk gyümölcsöt és édességet?

Kutatók szerint a monoton környezet is csökkenti a vágyat arra, hogy sokat együnk - például a nem kontrasztos teríték: fehér tányér, fehér asztalterítő. Ennek hatására ugyanis az emberek sokkal jobban tudatában vannak annak, mekkora adag ételt szedtek a tányérjukra és mennyit esznek.

Válasszunk magas, karcsú pohártípusokat a széles helyett - az alacsony és széles üvegpoharakkal azt érhetjük el, hogy több folyadékot fogyasztunk, és többnyire nem az előnyös vízről van szó...

A terítékkel további variációkat is ki lehet próbálni - spanyol kutatók szerint ha az ételt fehér tényéron szolgáljuk fel, azzal vonzóbbá is tesszük: az ember finomabbnak véli ezeket az étkeket, intenzívebb ízeket és élvezetet kapcsolnak hozzájuk.

Ennek oka az, hogy a fehér intenzívebbé teszi az élelmiszer színét, és attraktívabb megjelenést kölcsönöz neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.