Meghökkentő "nátriumbombák" a tányérban

8 étel, ami "hemzseg" a sótól - és nem is sejtjük...

Minden bizonnyal már régóta tudjuk: a sóban gazdag ételekkel nem járunk jól. Szívbetegséget, stroke-ot, korai halált kockáztatunk a túlzott sófogyasztással. No és ha nem tudjuk, mennyi só van egy ételben?

2012.04.12 10:15ma.hu

A sófogyasztás veszélyeiről bőven hallhattunk már. Valószínűleg azt is tudjuk, mekkora kockázattal jár a szívbetegségek, a stroke szempontjából.

Egy felnőtt ember naponta nem fogyaszthatna 2300 milligramm nátriumnál többet. Akik 51 évnél idősebbek, magas vérnyomással küzdenek, diabétesszel vagy veseproblémával, azoknak csökkenteniük is kell a sóbevitelüket 1500 mg/napra.

Csakhogy könnyebb mondani, mint megtenni. Ebben az is szerepet játszik, hogy sok élelmiszerről nem is tudjuk, mennyi sót tartalmaznak...

Nyilvánvaló, hogy a figyelmeztetések után csak igen ritkán fogunk elfogyasztani egy egész zacskó chipset, de mi az, amiből még szükségtelenül nagy mennyiségű só leselkedik ránk? Az alábbi élelmiszerekben több só található, mint egy adag chips-ben.

- Reggeli gabonapehely: nem gondolnánk rá, különösen, hogy sokuknak édes íze van. De a puffasztott kukorica sok esetben 212 mg nátriumot tartalmaz adagonként, az instant zabpehely pedig 246 milligrammot. Édes reggeli, meghökkentően nagy sótartalommal...

- Paradicsomszósz: a szószok és öntetek fogyasztását nem nehéz túlzásba vinni. Ám egy normális adag paradicsomszósz fél csészényit jelent. Egyes konzerv szószok több, mint 600 mg nátriumot tartalmaznak (ekkora méretben). Okos dolog mindig ellenőrizni a termék dobozán levő összetételt. Sőt! Jobb, ha otthon, sajátkezűleg készítjük a szószokat. Legalább tudjuk, mit tettünk bele.

- Kenyér: nem minden kenyérre vonatkozik ez persze. Ám sokan esznek jóval több kenyeret a kelleténél, és típustól függően, egy szelet 100 mg-tól több mint 200 milligramm sót tartalmazhat. A csomagolt szendvicsek, bagettek sótartalma is megkérdőjelezhető...

- Kávé italok:
ha cukor nélkül, édesítővel illetve zsírszegény tejjel isszuk a kávénkat, már tettünk egy lépést az egészségesebb élet felé. Ha azonban szeretjük a speciális, kávézóban kapható változatokat, készüljünk fel arra, hogy azokban rejtett és nagyobb mennyiségű nátriumtartalom is lehet. Egy kávés ital 200-300 mg nátriumot rejthet.

- Konzerv zöldségek: miközben a frisseket jobban szeretjük, olykor kénytelenek vagyunk a konzervet választani. Sokszor megfelelő is, kivéve, ha alaposan meg van pakolva sóval.

Márkától és zöldségtől függően egy adag 240-800 mg nátriumot is tartalmazhat, ami segíti, hogy a termék minél tartósabb legyen. Olyat válasszunk, amelyhez nincs hozzáadott só.

- Fűszerek: a ketchuppal, mustárral, amelyeket előszeretettel eszünk többféle ételhez, komoly sómennyiséget vihetünk szervezetünkbe. Csupán egy evőkanál 167 mg nátrium lehet, a mustár ugyanekkora mennyiségben 150 milligrammot rejthet. A csípős szósz még ennél is rosszabb lehet. Ezekből általában egy teáskanálnyi mennyiségben találhatunk akár 119 milligrammot.

- A készlevesek: egy otthon elkészített leves sokkal jobb megoldás, mint a porleves, amely szükségtelenül nagy mennyiségű sóval láthat el minket. Egy zöldség-alapú leves amúgy is (egy 2007-es tanulmány szerint) 20 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az egyéb változatok. A krémalapúak hizlalóbbak.

- Sós perecek, sós ropik: igen, a nevében benne van, hogy sós. De mivel kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a chipsek, sokszor egészségesebbnek gondoljuk őket. Vannak alacsony só-, kalória- és zsírtartalmú változatok, de érdemes megnézni a csomagoláson az összetételt. Egy adag sós perec vagy ropi ugyanis akár 440 mg nátriumot is rejthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.