Érdemes lenne leállni a sok sóval!

A szórófejes üvegből figyel és rombol

A sófogyasztás mérséklése alighanem mindenkinek ajánlott - általában jóval több sót fogyasztunk el ételeinkkel, mint amennyi a napi javasolt mennyiség. De hogyan álljunk le?

2012.03.12 14:21ma.hu

A magas sótartalmú ételek növelik a vérnyomást - talán mi magunk is azok között vagyunk, akiknek magas a vérnyomása. Ezért tanácsos a napi, nagyjából 3400 milligrammos sófogyasztást 2300 milligrammra csökkenteni.

Aki magas vérnyomással küzd, annak 1500 milligramm/nap sófogyasztás javasolt. Ez a még biztonságosnak számító mennyiség.

Azok számára, akiknek normális a vérnyomása, persze nem kényszer, hogy csupán 1500 milligramm sót egyenek -  ez valóban kevés, érdemes azonban mindenkinek betartani a lefeljebb 2300 milligrammos sófogyasztást naponta.

Ha most normális szinten van a vérnyomásunk, az nem jelenti azt, hogy ez mindig így marad. Ahogy idősödünk, a vérnyomásunk is magasabb lesz.

Könnyebb leállni, mint gondolnánk

Ha valamiből sokat eszünk, hozzászokunk az ízéhez, és már azt sem vesszük észre, ha túl sok sót fogyasztunk. A sok fűszerrel étkezők a fűszer ízét sem érzik már úgy, mint aki keveset fogyaszt fűszert.

A sóval is ez a helyzet: ha kisebb mennyiségű sót eszünk az ételhez, ezt egy hónap után már észre sem fogjuk venni, annyira megszokjuk.

Az alacsony vérnyomással élő embereknek nincs szükségük a sófogyasztás drasztikus visszaszorítására, de ez nem jelenti azt, hogy el kell kezdeniük nagyobb mennyiséget enni belőle! A 2300 milligramm/nap jó döntés számukra is. Veszélyesen alacsony vérnyomás esetén az ember szédülhet, ájulás kerülgetheti. Mindenképp konzultáljon orvosával!

A só hatással van alakunkra


A só olyan, mint a száraz szivacs: magába szívja a nedvességet, és minél több sót fogyasztunk, annál nagyobb az esélyünk a víz-visszatartásra és a kellemetlen puffadás-érzésre.

Plusz, ha túl sok sót eszünk, valószínűleg kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk - pedig természetesen alacsony a nátrium-tartalmuk, ezért előnyösek a szívre és a súlyunkra nézve.

Kerüljük az étteremben evést, ha lehetséges. Jó megoldás, ha kevesebb húsos és több zöldséges fogást fogyasztunk. Rostdús és kevés sóval készülő legyen a legtöbb ételünk.

Vigyázzunk a szószokkal és pácokkal, mert ezekben is a kelleténél nagyobb sómennyiség lapulhat.

Mindig tudjuk pontosan, mennyi a vérnyomásunk. Jó tanács még, hogy a legokosabb otthon megfőzni ételeinket, hiszen mi tudjuk a legjobban, hogy milyen összetevők kerültek bele. Friss, teljes értékű ételekkel tovább megőrizzük egészségünket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.