A sóvárgás megállítható!

Zsírmaraton - így gátoljuk meg a "na csak még egyet"!

A zsír jóízűvé teszi ételeinket, ám a jóból is megárt a sok, és ez itt fokozottan igaz. Bizonyos emberek ráadásul egy génnek köszönhetően könnyebben kaphatóak a csábításra. Hogyan állítsuk le magunkat?

2012.01.31 08:15ma.hu

Sajnos, egyes emberek egy genetikai variáció miatt jobban vágynak a nagy mennyiségű zsíros ételre, mint mások. A "zsír-vágy" gén variációval rendelkezőknek még nehezebb megállni, hogy nemet mondjanak egy-egy mutatós, de zsíros finomságra.

Akár ilyenek vagyunk, akár nem, van rá módszer, hogy zsíros étel-bevitelünket lecsökkentsük. Tartsuk magunkat ellenőrzés alatt a következő három módszerrel:

- Készítsünk egy "nem rendelni" listát: sose rendeljük a kedvenc egészségtelen ételünket, amikor étteremben eszünk. Ha a legjobb szándék vezérel is bennünket, a túlevést kockáztatjuk, mivel az éttermi adag általában nagyobb és zsíros is, könnyen végződhet az evés egy nagy halom vajas burgonyapürével vagy sült krumplival.

Válasszuk inkább az otthon és egészségesebb körülmények között elkészített ételeket. Az egészséges recept mellett a porciót is könnyebben ellenőrizhetjük.

- Tartsunk "zsírszemlét": rá fogunk jönni egy idő után, mely zsírtípusok után tudunk egyszerűen megállni az evéssel, és melyek késztetnek arra, hogy további falatok után nyúljunk. Értelemszerűen az előbbieket válasszuk inkább.

A telített zsírokkal teli ételeket és a transz zsírokat kerüljük, helyettük fogyasszunk növényi olajat, Omega-3 zsírsavban gazdag ételt, vagy többszörösen telítetlen zsírokat.

- Fogyasszunk megfelelő mennyiséget: a zsír nem egy mumus, csak tudni kell, mennyi belőle az elég. Egy kis adag, több zsírral készült étel kielégítőbb lehet, mint egy alacsony zsírtartalmú könnyű étel, mert kevésbé valószínű, hogy elfogyasztása után hamar éhesek leszünk.

Szakemberek szerint egy felnőtt ember napi étkezésének 20-35 százaléka kell hogy zsírból származzon. Legjobb, ha a telített zsír csak 10 százalék, és a legnagyobb részt többszörösen telítetlen zsírok teszik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.