Inkább az a kérdés, mire nem jó?

Hoppá: a testzsír is zsugorodik, ha jógázunk?

A jógagyakorlatok előnyei nemcsak a stresszcsökkentésben, a hajlékonyság növelésében vagy a koncentrációs képesség növelésében mutatkoznak meg. Csökkentik a koleszterinszintet és a testzsírt is - állítja egy tanulmány.

2012.01.26 18:55ma.hu

A jóga gyakorlása ajánlott mindenki számára, nemcsak azért, mert segít kezelni a stresszt, rugalmasabbá tesz és növeli a koncentráló képességet.

Az indiai Chhatrapati Shahuji Maharaj orvosi egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a jóga csökkenti a lipidek és zsírok jelenlétét a szervezetben.

Tanulmányukban 170 férfi és nő vett részt, akiket két csoportra osztottak. 85-en gyakorolták a jógát - 35-40 percet naponta, heti öt alkalommal, 6 hónapon keresztül. 85-en pedig nem végeztek jóga gyakorlatokat. Valamennyien szívkoszorúér-betegséggel küzdöttek.

A kutatók a testzsír- valamint a lipid-összetételt is figyelték a szervezetben a 6 hónapos kísérlet elején illetve végén.

A jógázó csoportban levőknél csökkent a szisztolés és a diasztolés vérnyomás, a szívverés gyorsasága, a testzsír aránya, a koleszterinszint, a trigliceridszint, illetve az LDL is (a "rossz koleszterin" szintje).

Míg itt a jóga előnyei látványosan megmutatkoztak, a másik csoportban semmilyen szempontból nem történt jelentős változás.

Ha mindez nem lenne elég, a jóga csökkenti a diabétesz kockázatát és a fájdalom érzetet is, de aki kipróbálja, számos előnyét megtapasztalhatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.