Népszerű, de sokan nem is művelhetnék

Szédülés, mellkasi fájdalom: a hot yoga nem való mindenkinek!

Sokan hallhattak már róla és sokan művelik is - a hot yoga egy meleg szobában történik, népszerűsége egyre nő, de nem való mindenkinek.

2012.01.24 16:55ma.hu

A hot yoga művelői 90 és 105 fok közötti hőmérsékletre melegített szobában végzik a gyakorlatokat. A megterhelés és a magas hőmérséklet azonban bizonyos emberek számára veszélyes lehet - figyelmeztet Diana Zotos New Yorki jógaoktató és fizikoterapeuta.

A hot yoga veszélyei

Amennyiben hőre érzékenyek vagyunk, stroke-ot szenvedtünk el, gyorsan kimerülünk, hamar dehidratálttá válunk, mindenképp ki kell kérnünk orvosunk véleményét arról, végezhetjük-e így a hot jógát.

Ezen felül osteoarthritis, reumatikus ízületi gyulladás, izomfájdalom, vagy bármilyen korábbi sérülés esetén is meg kell kérdezni a doktort.

Zotos szerint mindenki, aki magas vérnyomással, alacsony vérnyomással, vagy szívproblémákkal küzd, konzultáljon kardiológusával, mielőtt nekilát a hot yogának. Akkor is, ha tudomásuk szerint nincsenek problémáik, a kezdőknek - különösen 40 éves kor felett - óvintézkedéseket kell hozniuk a hot yoga kipróbálása előtt.

A jóga kihívást jelent fizikailag, a fűtött környezetben pedig különösen igénybe vesz bennünket. A hő hatására úgy érezhetjük, hogy rugalmasabbak vagyunk, jobban végezzük a gyakorlatokat, de mivel valójában még nem vagyunk annyira rugalmasak, igencsak megerőltethetjük az izmokat, izomhúzódás és ízületi megterhelés lehet belőle, mely a szalagokat és a porcokat is érinti.

A magas hőmérséklet fokozott terhet ró a szívre és kihívás az állóképességre nézve. Ami azt jelenti, hogy jobb, ha a résztvevők szív-és érrendszere egészséges, ahogyan a csípőjük, térdük, vállízületeik is, továbbá nincsenek egyensúly- és neurológiai problémáik. No és szükséges, hogy jól tolerálják a meleget.

A kezdők számára ajánlott, hogy:

- Vigyenek magukkal szőnyeget (polifoam-ot), törölközőt, és ha lehet, egy barátot

- Rövidnadrágot és jól szellőző topot viseljenek
- Sok folyadékot igyanak az óra előtt (semmiképp se kávét vagy szódát)
- Már ne fogyasszanak 200 kalóriánál többet 2-3 órával a kezdés előtt
- Bizonyosodjanak meg arról, hogy szakképzett oktató tartja a hot yogát
- Érkezzenek pontosan az órára, hogy találkozhassanak az oktatóval, lenyugodhassanak és alkalmazkodjanak a meleghez

- Kezdjék lassan a gyakorlatokat, ne akarjanak megcsinálni olyan pozíciókat, amelyek haladóbbaknak valók

- Tartsanak szüneteket, ha szükséges
- Ne erőltessék, ha nem tudnak megcsinálni egy gyakorlatot. Ha kell, kérdezzenek róla a helyesebb végrehajtás érdekében

- A szédülés, mellkasi fájdalom, gyengeség tapasztalása esetén azonnal hagyják abba a gyakorlatokat és ha kell, hívassanak orvost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.