Nagyon idegesek lesznek az anyák a sírástól

Ötből ketten túl bonyolultnak érzik csecsemőjük ellátását

Ötből két anya sokkal több segítséget igényelne újszülött kisbabájánál, mint amennyit kap - legtöbbjük elszigeteltnek érzi magát, úgy véli, nincs kihez fordulnia.

2012.05.14 16:53ma.hu

Ötből két anya úgy érzi, képtelen megbirkózni a rázúdult igényekkel a gyermeke születését követő első pár hétben, és csaknem ugyanennyien érzik magukat valósággal dühösnek a kisbabájukra - állítja egy brit felmérés.

Az újdonsült anyák egyötöde lesz "nagyon ideges" a baba sírásától az első 8 hétben.

Az anyukák 72 százaléka szívesen vett volna több hozzáértő tanácsot, mielőtt a gyermek megszületett - például olyan kérdésekben, hogyan küzdjön meg az állandó aggodalmaskodással, szorongással, a félelemmel, a depresszióval, a baba sírásával és a tulajdon alváshiányával.

Ötből két édesanya érezte nehéznek vagy túlságosan bonyolultnak az újszülött baba körüli teendőket. Az 516 megkérdezett, újszülött csecsemővel rendelkező anya 57 százaléka érezte úgy, hogy "elszigetelt és nincs senki, akihez fordulhatna".

A brit szakemberek szerint az anyáknak nagyobb érzelmi támogatásra lenne szükségük, hogy könnyebben megküzdjenek az első időszak nehézségeivel.

Fontos lenne a szülés előtti oktatás is. Az újdonsült anyák és apák számos újdonsággal, kihívással fognak szembesülni, amire valóban nem árt kicsit felkészülni.

A baba ellátását, ápolását illetően is lényeges lehet a szülés előtti gyakorlat.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nem megfelelően gondozott csecsemőnek élete későbbi szakaszában nagyobb valószínűséggel lehetnek viselkedésbeli - és kapcsolati problémái. Nehezebben illeszkedik be például az iskolai környezetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.