Ha kemény munkás vagy, nem motivál a koffein?

A kávé lustává tesz...?

Bár ez személyiségtől is függ, a reggeli kávénk bizonyos esetekben nem kifejezetten a kemény munka iránti vágyat serkenti - állapította meg egy tanulmány.

2012.03.30 14:25ma.hu

Attól függően, milyen személyiségek vagyunk, a reggeli feketénk is hozzájárulhat a munkakedvünk alakulásához. Bár a koffein felébreszt bennünket, tompíthatja is a kemény munka iránti vágyat, ahelyett, hogy felpörgetne és ösztönözne.

A Neuropsychopharmacology szaklapban megjelent tanulmány rámutatott: a "dolgozó" patkányok, amelyek keményebben akartak hajtani a nagyobb jutalomért, hajlamosabbak voltak lazán venni a munkát, amikor koffeint vagy amfetamint kaptak.

A "lógós" patkányokat azonban, akik nem mutattak nagyobb erőfeszítést a kisebb jutalmak elérése érdekében, motiválták a stimulánsok.

A British Columbia egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, mindez hasonlóan működik-e az embereknél is: mi motiválja őket, hogy kisebb- vagy nagyobb erőfeszítést tegyenek valamiért.

Az erőfeszítés mértéke fontos a célok eléréséhez, a személyes sikerhez és a gazdasági előrelépéshez is - írták a kutatók, akiknek véleménye szerint a patkányokhoz hasonlóan az emberek is két csoportba oszthatók: a lógósabbakra és azokra, akik keményen dolgoznak.

Bizonyos állapotok persze befolyásolhatják hozzáállásukat - így a depresszió vagy az ADHD például -, csökkentik a motivációjukat.

"Mások vagyunk, másképp viszonyulunk a dolgokhoz - mondta el Jay Hosking tanulmányvezető. - Van, akit boldoggá tesz, hogy nagyobb erőfeszítést tesz valamiért, mások azonban minimális erőráfordítással szeretnének célba érni."

Ami azonban meglepő, hogy a stimuláló szereknek jótékony hatása volt a "lógósokra", de tompító hatása a keményen dolgozókra. Úgy tűnik tehát, hogy azok az emberek, akik úgy érzik, nagyobb motivációra lenne szükségük a munkához, profitálhatnak a kávéból...

Ha alacsonynak érezzük energiaszintünket, a koffein céltudatosabbá tehet, ám ha eleve keményen dolgozók vagyunk, talán csökkentenünk kéne a kávéivást...

Jay Hosking hozzátette: valóban személyfüggő, kire hogyan hat a koffein. Vannak, akiket éppenséggel felpörget a hosszú munkaórák közepette, a nap közepén, míg mások valósággal dekoncentrálttá és idegessé válnak tőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.