A koffein és a szénhidrát növeli a teljesítményt

Kávéval és pirítóssal vessük magunkat a pályára!

Sokat hallhattunk már a koffein előnyeiről és hátrányairól, sőt, a pirítóst se sorolják a legegészségesebb eledelek közé, úgy tűnik azonban, bizonyos esetekben ezek kombinációja nagyon is javasolt.

2011.12.18 08:55ma.hu

A kávé és a szénhidrátban gazdag pirítós elfogyasztása reggelente igen jó választás - a koffeines ital sokkal jobb, mint ha sportolás előtt sportitalt fogyasztunk.

Kutatók szerint a kávé-pirítós kombináció növeli a teljesítményt a sporttevékenység közben. Régóta tudjuk, hogy a koffein és a szénhidrát növeli az állóképességet és kitartást, de ez az első eset, hogy a tudósok bizonyították pozitív hatását a teljesítményre és a képességekre.

A focistáknak a kutatók kifejezetten tanácsolják, hogy energiaitalt fogyasszanak a sportitalok helyett, mivel az energiaitalban nagyobb koncentrációban található meg mindkét stimuláns és könnyebben emészthető, mint a szilárd táplálék.

A sportitalokban nagyon kevés koffein van, vagy egyáltalán nincs. Az energiaital viszont nagyobb mértékben tartalmaz szénhidrátot is.

A Sheffield Hallam egyetem 18-22 év közötti önkénteseket vizsgált: három "meccset" kellett játszaniuk szimulátoron. Ennek során mozgékonyságukat, a futási sebességet, a fejelés és a rúgás pontosságát is figyelték.

Az első meccs alkalmával színezett italt kaptak, amelyben nem volt koffein és szénhidrát, második alkalommal csak koffeint tartalmazó italt itattak velük, harmadjára pedig koffeint és szénhidrátot is. Utóbbi adta a legjobb eredményeket.

A British Journal of Sports Medicine-ben megjelentetett tanulmány rámutatott, az önkéntesek játékának sebessége és pontossága ekkor volt a legmegfelelőbb.

Mayur Ranchordas tanulmányvezető szerint a szénhidrát és a koffein kombinációja lehetővé tette a játékosok számára, hogy fenntartsák a sprintek intenzitását, a rúgások pontosságát és a pályán a mozgás hatékonyságát.

A koffein önmagában segíthet a teljesítmény javításában, a szénhidrát pedig növeli a kitartást több, mint egy órán át.

"Véleményünk szerint az eredmények nemcsak a focira igazak. A koffein és a szénhidrát javítja a készségeket és a kitartást játék közben, és ez más sportágakra is igaz lehet."
- tette hozzá a tanulmányvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.