Tippek, hogy le tudjuk szokni a koffeinről!

Hogy kerüljük el a kávémentes világvégét?

Nincs semmi rossz a kávéfogyasztásban, hacsak nem szenvedünk savas refluxban, valamilyen problémánk van, amiért kerülni kell, vagy túlzásba visszük az ivását. Hogyan küzdjünk meg a tünetekkel, ha abba akarjuk hagyni?

2012.03.19 08:15ma.hu

Bár a kávé a legtöbb ember számára nélkülözhetetlen napindító (és a nap folyamán többször is szüksége van rá), fogyasztásának abbahagyása segít a savas refluxal küzdőkön, ahogyan a szorongáson, az álmatlanságon is.

A nyűgösség, fáradtság, a fejfájás szintén elkerülhető a kávézás elhagyásával. De hogyan iktathatnánk ki ezt a mindennapos szokást?

- Ha sok koffeint iszunk, lassan kell leállni. A drasztikus megvonás igen rosszul eshet. Amennyiben fokozatosan állunk le, az csökkenti az elvonási tünetek intenzitását.

Az új szokások sem egyik napról a másikra alakulnak ki. Hogy milyen gyorsan állunk le és ez mennyi ideig tart, azon is múlik, mennyi koffeint fogyasztottunk előtte.

- Tartsuk észben, hogy koffeint más forrásból is szerezhetünk - így például csokoládéból.

- Találjunk magunknak másik "reggeli indító italt" - mindenképp helyettesíteni kell valamivel a reggeli kávét. Lehet az tea, de akár koffeinmentes kávé is, amelyben még mindig van egy nagyon kis adag koffein.

Kipróbálhatunk egy másik meleg italt is - még a meleg víz is segíthet. Ne adjunk hozzá citromot, mert az a savas refluxosok problémáját súlyosbíthatja.

- Fogyasszunk több vizet a nap folyamán, hidegen vagy melegen. Kiváló a méregtelenítésre. Hidratáltnak maradni nagyon fontos! Javul a koncentráló képesség és az éberség, emellett a vizes pohár lefoglalja a szájat és a kezet, ami a kávés csészéért nyúlna...

- A testmozgás még jobb is ébresztőnek, mint a kávé, ráadásul nagyon egészséges! Teljesen biztos, hogy segítségével leküzdjük a fáradtságot és az ingerlékenységet, és sok energiát nyerünk. Kezdjük a napunkat mozgással!

Arra azért ügyeljünk,hogy korán reggel ne hasprést és ehhez hasonló gyakorlatokat végezzünk, amelyek a gyomrot felkavarják és a savat a nyelőcsőbe visszajuttathatják.

- Táplálkozzunk egészségesen. Ez szintén elnyomja a fáradtság érzését. Az alapszabály: tartsuk távol magunkat a finomított cukortól, a zsíros gyorsételektől. Töltsük fel szervezetünket étellel, de ne nehéz élelmiszerekkel, melyeknek magas a zsírtartalma.

A rostban gazdag szénhidrátok, mint a gyümölcs, zöldség és a teljes kiőrlésű gabona, remek energiaforrások.

- Étkezzünk következetesen. Ne hagyjuk órákon át éhezni magunkat! Ingerlékennyé tesz minket. Minden négy órában együnk valamit, ez visszaszorítja a fáradtságot és az általános "lelassultságot". Semmiképp se hagyjuk ki a reggelit, amely rostban és fehérjében legyen gazdag.

- Aludjunk eleget! Igen sokban hozzájárul a fokozott koffein-fogyasztáshoz a kialvatlanság. Ennek a legjobb ellenszere, ha eleget alszunk. Minden energiaforrást számításba kell vennünk, ha nem kávézunk, kezdjük azzal, hogy előbb aludni térünk és reggelente kipihenten ébredünk.

- Relaxáljunk és meditáljunk. A jóga, meditáció, egy masszázs, a relaxációs technikák segíthetnek az általános közérzet-javításban és abban, hogy megküzdjünk a kávé-elvonási tünetekkel.

Ha eddig a kávészünet jelentette a relaxálást, akkor helyben vagyunk: relaxálni ugyanis anélkül is lehet. Fedezzünk fel mást, ami kikapcsol: 1 óra jóga vagy akár 5 perc csendben ülés is kiváló relaxáló lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.