A koffein drogozásra csábít?

Hoppá: A kávé élvezői másban is nagy élvezetet lelnek...?

Úgy tűnik, a kávé nagy rajongói sokkal veszélyesebb dolgokban is élvezetet találhatnak - noha általánosítani nem kell...

2011.10.11 14:20ma.hu

Azok a fiatalok, akik nagyon szeretik a kávét, sokkal hajlamosabbak a drogra való rászokásra is - állítják kutatók.

Egy új tanulmány szerint, akik kedvezően reagálnak a koffeinre - mely az energiaitalokban is megtalálható - gyakran az amfetamin és kokain hatásait is jobban élvezik, különösen nagyobb dózisban.

Természetesen nem kell általánosítani, nem minden kávérajongó kaphat rá könnyen a kokainra, ám egyértelmű a gyengeségük ezen stimuláló hatásokkal szemben.

A Drug and Alcohol Dependence-ben megjelent tanulmány 22 ember vizsgált, akiket megkérdeztek, előnyben részesítenék-e a koffeint egy placebo tablettához képest, majd egy amfetamin típust adtak nekik, és megkérték őket, hogy értékeljék.

Azok, akik a koffeint szerették, ezt is igen jónak találták. Az amerikai Vermont egyetem professzora, Stacey Sigmon elmondta: nagyon különböző lehet, hogyan reagálnak a drogokra az emberek.

Más-más hatást válhat ki náluk, emiatt egyikük akár rá is kaphat a drogra, a másikuk azonban megutálja. Ez az első tanulmány, amely bizonyította, hogy a koffein "megjósolja" egy személynél egy másik drog jövőbeni pozitív hatását.

"Persze nem kell azt gondolni, hogy mindenki, aki szereti a kávét, rászokhat a kábítószerre. Ám azt kimutatta a tanulmány, hogy egyénenként nagyon is változó a reakció a pszichomotoros izgatószerekre, és azok, akik az egyszerű kávé dózist is határozottan kívánják, sokkal jobban érzik például a d-amfetamin pozitív hatásait."
- tette hozzá Sigmon professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.