Lehet, a sok koffein okozza a nyugtalanságot?

Nem bír aludni a baba? Itt van a kutya elásva

Az édesanyáknak, akik küzdenek a kisbabájuk elaltatásával, érdemes megfigyelniük, mennyi koffeint fogyasztanak naponta - állítja egy szoptatási szakértő.

2012.02.24 16:55ma.hu

Gyakori probléma, hogy a szülő hasztalan próbálkozik elaltatni gyermekét, a kisbaba sehogyan sem tud álomba merülni.

Egy szoptatási szakértő szerint, ha a baba nem tud aludni, a probléma a koffeinfogyasztásban keresendő - nemcsak a terhesség alatt, de szoptatás idején is oda kell figyelni arra, mennyi koffeint fogyaszt az anya.

A kávé, tea és egyéb, koffeint tartalmazó, alkoholmentes ital vagy a csokoládéevés is növeli a vérben a stimulánsok szintjét. Ez azt eredményezheti, hogy a gyermek nyugtalan lesz, éber és ingerlékeny, miután az anya megszoptatta.

Dr. Ruth Lawrence, a Breastfeeding Medicine szakértője szerint a babáknak nehézségeik támadnak a koffein lebontásával, különösen életük első két hetében. Ez különféle tüneteket produkálhat.

"Egy anyának, különösen ha szoptat, ügyelnie kell, mennyi koffeint fogyaszt - mondta el Lawrence, a New Yorki Rochester egyetem professzora. - A túlzott koffeinfogyasztást mindenképp kerülni kell. Mit jelent a túlzott fogyasztás? Ez személyenként változó, de általában 300 milligrammnál több koffein fogyasztása nem javasolt, ez három kis csésze kávéval egyenértékű."

Sajnos sok esetben nem lehet tudni, valóban ellenőrizték-e az anyák, mennyi a biztonságos mennyiség. Előfordult, hogy sürgősségin kötött ki egy kisgyermek, az édesanyja pedig értetlenül mondta, nem tudta, hogy ez probléma, hiszen ő mindig is kávézott - lefőz egy adagot és azt egész nap iszogatja - mondta el Dr. Lawrence.

"Fontos, hogy az anyák tudjanak a koffein veszélyeiről. Ha a gyermek nyugtalan, és látszólag ok nélkül, érdemes csökkenteni a koffein-adagot, sok esetben valóban ez a probléma oka" - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.