Van különbség aközött, hogy utasítod el az ételt

Segít lefogyni két szó?!

Amikor a fogyásról van szó, két szóval is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ellenálljunk a kísértésnek - állítja egy új tanulmány.

2012.03.23 08:15ma.hu

Érdekes módszerre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány. Ha fogyni szeretnénk, használjunk hatékony szavakat. Amikor visszautasítunk valami ízletes ételt, jelentős különbség van aközött, hogy azt mondjuk: Én nem..., mint ha azt, hogy "nem tudok".

Legyen szó bármilyen finom húsos ételről vagy desszertről, a tanulmány szerzői, Vanessa Patrick és Henrik Hagtvedt szerint a szavak segítséget jelentenek, hogy ellenálljunk a kísértésnek.

Amikor ugyanis azt mondjuk, hogy "nem tudok", azzal kifejezzük a hiányérzetet, azt, hogy feladunk valami kívánatos dolgot - magyarázták a Houston egyetem és a Boston College kutatói.

Az "én nem..." kezdetű mondat azonban, az étel felkínálásakor azt érezteti, hogy határozottak vagyunk és felelősségteljesek.

A tanulmány során a kutatók 30 nőt vizsgáltak, akiket 3 csoportra osztottak, és 10 napon át figyelték őket. Mindegyik csoport kapott egy utasítást. Az első az "én nem..." mondatkezdést használta, a második azt, hogy "nem tudok...", a harmadiknak egyszerűen csak nemet kellett mondania.

A Journal of Consumer Research-ben megjelentetett tanulmány eredménye árulkodó volt: akik azt mondták, "én nem...", azoknál növekedett az önállóság érzése, az önismeret és a önkontroll.

Hosszútávon pozitív változást hozott létre viselkedésükben, így a fogyásukhoz is felelősségteljesebben álltak.

"Igazán egyszerű és egyértelmű a stratégia, ráadásul könnyen kivitelezhető. És ami a legfontosabb, működik..." - tették hozzá a tanulmány szerzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.