A gyümölcslé nem helyettesíti a gyümölcsöt

A szegényebb gyerekek túl sok cukros italt isznak?

Azok a gyermekek, akik alacsonyabb jövedelmű családban élnek, hajlamosak a túl sok cukros üdítő fogyasztására - állapította meg egy új tanulmány.

2012.02.25 14:55ma.hu

Túl sok üdítőt isznak a szegényebb közegből származó gyerekek? A gyermekkori elhízás és fogászati problémák kapcsán végzett tanulmányt a Michigani egyetem kutatócsoportja.

Az elhízás és a fogak romlásának megelőzése érdekében a gyermekeknek 6 éves kor alatt napi egy adag gyümölcsös üdítő javasolt, még akkor is, ha az száz százalékos gyümölcslé.

Az egyetem felmérése azonban kiderítette, hogy az alacsonyabb jövedelmű családokban a gyermekek ennek a mennyiségnek a kétszeresét fogyasztják el naponta.

A szülők 35 százaléka azt mondta, hogy napi kettő, de akár ennél is több pohár gyümölcslét ad 1-5 éves kor közötti csemetéjének. Ezen szülők több mint fele alacsony jövedelmű volt.

A magasabb jövedelemmel rendelkező családokban már csak a szülők 23 százaléka szolgált fel sokkal több gyümölcsös üdítőt a gyermeknek, mint amennyi a javasolt adag.

A kutatók rámutattak: a korai elhízás és fogászati problémák is gyakoribbak az alacsony jövedelmű családok gyermekeinél, ezért valóban aggodalomra ad okot, mennyi cukros ital-fogyasztást engednek meg a csemetéknek.

A legtöbb elhízott gyermek a cukros üdítők és gyümölcslevek lelkes fogyasztója, napi energia-bevitelük jelentős részét teszik ki ezek az italok.

Sok szülő úgy véli, hogy a gyümölcslével helyettesíti a friss gyümölcs-bevitelt, de ez nem egyenértékű azzal. Ráadásul ezekben az italokban jelentős mennyiségű cukor van...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.