Ha így folytatják..

10 év múlva "elcukrosodhat" az amerikaiak fele!

Az Egyesült Államok lakossága felénél lesz kimutatható 2020-ban a cukorbaj, vagy a prediabetikus állapot, amennyiben folytatódik a jelenlegi tendencia.

2010.11.23 15:33MTI

Ez derül ki a UnitedHealth Group egészségbiztosító kedden közzétett jelentéséből, amely szerint a betegek ellátása a következő évtizedben 3,35 billió dollárba (mintegy 681,7 billió forintba) kerül majd az amerikai egészségbiztosításnak.

A diabétesz az egyik leggyorsabb ütemben terjedő betegség az Egyesült Államokban, ahol már-már járványos méreteket kezd ölteni. Jelenleg 26 millió amerikai szenved cukorbetegségben, és a becslések szerint további 67 millió embernél mutatható ki a prediabetikus állapot, amelynek nincsenek nyilvánvaló klinikai tünetei. Hatvanmilliónál több amerikai nincs tisztában egészségi állapotával. Mint a jelentés kiemeli, a prediabetikus állapotban lévő embereknél már kialakulhat a 2. típusú diabéteszre jellemző inzulinrezisztencia, és megemelkedik a vércukorszint, ám nem eléggé ahhoz, hogy ezt cukorbetegségként diagnosztizálják.

A prediabetikus állapothoz olyan rizikófaktorok is társulhatnak, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, megemelkedett vérkoleszterinszint. Míg a diabéteszben nem szenvedő amerikaiak átlagosan 4400 dollárba (895 ezer forintba) kerülnek évente az egészségbiztosításnak, a cukorbetegek 11 700 dollárba (2,38 millió forintba); tíz év alatt ez az összeg csaknem megduplázódhat, elérve a 20 700 dollárt (4,2 millió forintot). Az összeállítás szerint az egészségbiztosítás költségei az idei 194 milliárd dollárral (39 423 milliárd forinttal) szemben 2020-ban elérhetik az 500 milliárd dollárt: ennek 10 százalékát költik a cukorbetegekre és a prediabetikus állapotban lévőkre.

A jelentés készítői rámutatnak, hogy a költségek szédületes növekedése nem feltétlenül következik be, ha időben megfelelő lépések történnek annak érdekében, hogy a prediabetikus állapot talaján ne fejlődjön ki a diabétesz.

Ezzel kapcsolatban utalnak a diabéteszben kulcsszerepet játszó túlsúlyosság és az elhízás járványszerű terjedésére. "A gondok sokszor az elhízással kezdődnek, majd ennek a talaján kialakul a prediabetikus állapot. E folyamat közben számtalan lehetőség nyílik arra, hogy közbelépjünk, mielőtt túl késő lenne, és kialakul a betegség" - hangsúlyozta Deneen Vojta, a UnitedHealth Center for Health Reform and Modernization alelnöke.

Amennyiben a UnitedHealth jelentésében megfogalmazott javaslatokat széles körben életbe léptetnék, ez országos viszonylatban 10 év alatt 250 milliárd dolláros (50 942 milliárd forintos) költségmegtakarítást eredményezne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.