Egyenletesebb a hatás

Modern inzulinnal a cukorbetegség ellen

Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, számuk rohamosan nő. A cukorbetegség és szövődményeinek kezelésére fordított összeg meghaladja a hazai GDP 0,65 százalékát. Ez a probléma szinte minden magyar családot érint.

2010.11.14 11:50ma.hu

Sok cukorbeteg megijed, amikor orvosától azt hallja: inzulint kell kapnia.

Dr. Hermányi Zsolt belgyógyász-diabetológus szerint a félelem alaptalan, hiszen az inzulinkezelés életet menthet és megóvhatja a szervezet inzulintermelő sejtjeit. Sőt: a kutatómunkának köszönhetően modern inzulinok a korábbiaknál egyenletesebb hatásúak, sőt, segíthetnek a hízás elkerülésében is.

-Mit kell „tudnia” az inzulinnak?


Alapvető elvárás az inzulinokkal szemben, hogy állandóan megfelelő vércukorszintet tudjon biztosítani, még étkezések esetén is, a lehető legkisebb ingadozásokkal. Előny az, ha rugalmasan tud alkalmazkodni a terápia a beteg életmódjához, nem okoz kórosan alacsony vércukor-értékeket és alkalmazása nem jár testsúlynövekedéssel. Ez azért is fontos, mert sok 2-es típusú cukorbeteg eleve testsúlytöbblettel küzd.

-Van-e különbség inzulin és inzulin között?


15 évvel ezelőttig főleg állati eredetű inzulinokat alkalmaztunk, amit szarvasmarhákból és sertésekből állítottak elő. Ezek gyakran okoztak allergiát és az is gond volt, hogy a cukorbetegek növekvő száma miatt már az előállítás is egyre nehézkesebbé vált. Később a kutatómunkának köszönhetően sikerült olyan inzulint előállítani, ami genetikailag teljesen megegyezett az emberi inzulinnal, ezek a hagyományos (humán) inzulinok. Alkalmazásuknál gyakori a vércukorszint-ingadozás és a betegek testsúlynövekedést is tapasztalhatnak.

E problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a modern inzulinokat, amelyek a hagyományos inzulinok korszerűbb változatai.

A modern inzulinok hatása egyenletesebb, lényegesen kevesebb a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint által okozott rosszullétek száma.

Azt is megfigyelték, hogy a modern inzulinokkal a testsúlynövekedés lényegesen kisebb mértékű a hagyományos inzulinokhoz képest.

Célunk nem az elrettentés, hanem az, hogy megmutassuk: odafigyeléssel és a megfelelő, modern gyógyszerekkel igenis teljes életet lehet élni és ez a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapjon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.