Fontos az újraélesztés alapjainak elsajátítása

Infarktus után, cukorbetegségben gyakoribb a szívhalál

A cukorbetegeknek nemcsak az érelmeszesedésre és ezzel összefüggésben a koszorúér-szűkületre nagyobb az esélyük, de a hirtelen szívhalálra is - állapították meg finn kutatók ötéves követéses vizsgálatukban.

2010.10.15 09:13MTI

A koszorúér-betegség számos kockázati tényező együttes hatása esetén a leggyakoribb: ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a vérzsírszintje, elhízott és cukorbeteg, lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy szívinfarktust kap, mint azoknak, akik az említett rizikófaktorok egyikével sem rendelkeznek.

M. Juhani Junttila és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy azok a koszorúérbetegek, akik már átestek infarktuson, mekkora eséllyel válnak hirtelen szívhalál áldozataivá. Mival ismert tény, hogy infarktus után a hirtelen szívhalál kockázata fokozott, így a kutatók azt vizsgálták, befolyásolja-e ezt a veszélyt a cukorbetegség.

A munkacsoport 3276 beteget sorolt be a tanulmányba, akik szívinfarktust szenvedtek. A finn kórházakban 1999 és 2005 között infarktus miatt gyógyintézetbe szállított betegek közül minden ötödiknek volt cukorbaja. A kutatók az országos halálozási statisztikákból azt emelték ki, aki a megfigyelés átlagos öt éve alatt hirtelen szívhalál következtében hunyt el. Azt vizsgálták, hogy a cukorbetegek csoportja körében a hirtelen szívhalál gyakoribb volt-e, mint a cukorbajban nem szenvedők között. A betegek átlagos életkora 60 év volt. Mint kiderült, a diabéteszesek esélye a hirtelen szívhalálra a megfigyelési idő alatt háromszor nagyobb volt, mint a cukorbajban nem szenvedők körében.

A drámai esemény következett be korábban, de a kockázat jelentősen megnőtt. A dolgozat szerzői a következőkben azt kívánják vizsgálni, hogy milyen módon lehetne ennek a fokozott kockázatú betegcsoportnak az esélyét javítani arra, hogy elkerülhesse, vagy túlélje a hirtelen szívhalált. A túlélés legfontosabb lehetősége, hogy a beteg környezetében élők valamennyien ismerjék az újraélesztés alapjait és a mellkas ritmusos összenyomásával képesek legyenek a nem működő szívet pótolni, amíg a rohammentő megérkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.