Sokszor csak az összetevőket kell figyelni

Igen, igen, igen: hogy tegyük nassolnivalóinkat egészségessé?

Hiába, gyakran nem tudunk nemet mondani rájuk, még ha napjaink nagy részében tartózkodunk is a nassolnivalóktól. Mi lenne, ha egészségesebbé tennénk őket?

2012.02.16 14:25ma.hu

Számos nassolnivaló áll a rendelkezésünkre, ha elkap minket a vágy. Többségük azonban sajnos nem túl egészséges, sőt, hizlal. Nem kell azonban lemondanunk a fogyasztásukról, ha egészségesebb formában szolgáljuk fel őket. De hogyan?

- Pattogatott kukorica: egyike a legalacsonyabb kalóriás nasiknak, de nézzük meg, mivel készül. A levegőn pattogatott kukoricában van a legkevesebb kalória - 31 csészénként -, egy kis olaj azonban máris 14 kalóriát ad hozzá.

Kevés kalóriássá úgy tehetjük a popcornt, ha a vajat és a sót mérsékeljük. Amikor otthon pattogatjuk a kukoricát, nyugodtan használhatunk egészségesebb ízesítőket hozzá. Például kókuszolajat, fűszereket, vagy táplálkozási élesztőt.

- Diófélék: egy marék dióval jól járunk. Olyan szénhidrát, amely telít, energiát ad, telítetlen zsírjai pedig jók. Ha viszont igazán egészséges formában akarjuk fogyasztani, ne süssük és pörköljük. Ha magas hőmérsékleten sütik, az antioxidánsok károsodnak. Maximum 15 percet süssük közepes hőmérsékleten, amennyiben mégsem ízlik nyersen.

- Perecek: ha sós ropogtatnivalóra vágyunk zsír nélkül, a sós perec jobb megoldás, mint a chips, de még mindig nem elég jó. Győződjünk meg a nátrium-tartalmáról, egy adag perec ugyanis nagyjából 15 százalékát adja a naponta javasolt nátrium-fogyasztásnak. A csokival bevont típusoknál is figyeljünk a zsír-, illetve a telített zsír-tartalomra. Könnyen pluszkilók rakódnak ránk, ha erre nem ügyelünk.

- Chips: olykor csak egy sós, zsíros chips-re vágyunk - ez néha nem is baj. Ha viszont rákapunk az ízére és gyakran nassolgatnunk belőle, nem tudjuk a sóvárgást leküzdeni, érdemes az adagokra odafigyelni. Jobb például egy nyitott táskából falatozni, mint ha magunk elé, az ölünkbe veszünk egy egész tál chipset.

Nézzünk utána a zacskókon, melyek a legkevésbé zsírosak és sósak. Akár otthon is készíthetünk egyébként sült édesburgonya chipset, ami egészségesebb.

- Kekszek: persze különféle összetevőkből készülhetnek. Finomak és laktatóak, de egészségessé is tehetjük őket, ha például teljes kiőrlésű lisztből készítjük el, rozmaringot, tengeri sót adunk hozzá. Számos olyan összetevőt találhatunk, ami kellemes ízt ad neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.