Tumorok csúfítják el a 18 esztendős lányt

Az 5. évét se fogja megérni - mondták az "elefánt lánynak"

Mindössze 15 hónapos volt Katie, amikor felső testén és fején fájdalmas tumorok kezdtek növekedni - az orvosok 5 évet se jósoltak a most 18 esztendős lánynak.

2012.01.13 16:55ma.hu

Hasonló betegségtől szenved egy 18 éves brit lány, mint az "Elefánt ember" néven ismert férfi - a chelmsfordi Katie Newell csupán 15 hónapos volt, amikor a ritka betegséget megállapították nála.

Fájdalmas tumorok kezdtek el fejlődni a kislány felső testén és fején. Egy idő után nehezen lehetett őt etetni. Szüleinek az orvosok azt mondták: nem valószínű, hogy a gyermek megéri 5. életévét.

Ám a bátor lány harcolt. Számos operáción van túl, melyeket Amerikában végeztek el rajta - és nemrég ünnepelte 18. születésnapját. Természetesen nem volt valami vidám gyermekkora.

Katie Newell az édesanyjával - Fotó: Wenn/Daily Mail

A neurofibromatózis súlyos formája miatt testét elcsúfító kinövések keletkeztek a lányon. "Gyermekként szörnyű volt megélnem, hogy a velem egykorúak is összesúgtak a hátam mögött az utcán" - mondta el Katie Newell az ITV televízó reggeli műsorában.

A lány számára mégis leginkább a tüdeje melletti kinövés a legrosszabb, mivel akadályozza őt a gyaloglásban és a lépcsőzésben is. Túlságosan hamar elfárad.

Tizennégy évesen az orvosok azt mondták neki, az egyik soron levő műtétbe akár bele is halhat. Szintén egy kinövés eltávolításáról volt szó.

Katie Newell neurofibromatózisa egy genetikai betegség - a többszörös daganatok az idegrendszerre is hatással vannak. Általában nem rákosak, de zavarhatják a szerveket, így a tüdőt, valamint süketséget és arcgyengeséget is okozhatnak.

Katie Newell - Fotó: Rex/Daily Mail

Joseph Merricknek, akit Elefántemberként is ismernek a világon, ugyanez a betegsége, de neki úgynevezett Proteus szindrómája is van.

Katie édesanyja, Vanessa szintén neurofibromatózisos, de a kór sokkal enyhébb formájában szenved. Elmondta: miután a kislány megérte az 5. születésnapját, a párjával úgy döntöttek, tenniük kell érte valamit, ahelyett, hogy lassú halálát "várják".

Pénzt gyűjtöttek, és Amerikába vitték megműttetni Katie-t. A lány ugyanúgy jár iskolába, mint mások, de tisztában van vele, hogy több segítségre szorul, mint a társai. Miközben mások gyalog is haza tudnak menni, sőt, elugranak a boltba, őt taxi viszi, ez elég megrázó dolog számára.

Eltökélten folytatja azonban tanulmányait és szerző akar lenni. Mindig azt mondogatja: "Lehet, hogy neurofibromatózisom van, de a neurofibromatózis nem birtokol engem" - tette hozzá a lány édesanyja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.