Vissza kellett rakni őket a gyerek testébe

Döbbenetes kép: kívül levő szervekkel született egy kisbaba

Meghökkentő látvány fogadta az orvosokat és a gyermek szüleit, amikor a kis Hayes Davis a világra jött. A baba szervei nem a testében, hanem azon kívül helyezkedtek el.

2012.01.12 10:10ma.hu

Megdöbbentő állapotban született meg egy amerikai kisbaba Houstonban - az aprócska gyermek belei és hasi szervei "kilógtak" a köldökénél. Minden, ami védte belső szerveit, csupán a vékonyka bőr volt.

Édesanyja, a texasi, 29 éves Kelly Davis tudott a problémáról, mivel az ultrahang kimutatta azt, amikor 12 hetes terhes volt a babával. Blogot is vezetett a történésekről a szülést megelőző hónapokban, egészen a kisfia műtétjéig.

A kis Hayes-t márciusban segítették a világra császármetszéssel egy houstoni kórházban. Problémája miatt - amelynek neve omphalocele - nem sokkal később meg is operálták.

Mint az édesanya elmondta, az orvosok nagyon elégedettek voltak az eredménnyel. Az omphalocele 10 ezer születésből egy esetben fordul elő, de Hayes Davis-nél a kitüremkedés jelentős mértékű volt.

Fotó: UT Health Science Center, Houston/Daily Mail

Édesanyja alig várta, hogy az operáció után láthassa a fiát, de nem tagadta: nagyon aggódott, és reménykedett, hogy a gyermeke önállóan tud majd lélegezni, enni. Szerencsére azonban a kis Hayes-nek nem volt az omphalocele-vel összefüggő egyéb születési rendellenessége, mint például szívprobléma.

A műtétet megelőzően a szülőknek az orvosok meghagyták, hogy vigyázzanak rá és óvatosan kezeljék a baba kitüremkedő részét, amíg el nem jött az operáció legalkalmasabb ideje.

A műtéttel azért kellett várni, hogy lehetővé tegyék a szövet növekedést a gyermeknél.

Dr. Kuojen Tsao az ABC News-nak elmondta: olyan eljárás mellett döntöttek a szülőkkel, amely a rekonstrukciót lehetővé teszi külön bőrfedél nélkül, és visszaállítja a hasfal strukturális támogatását, hogy védje a szerveket, amint visszakerülnek a testbe. A bőr feszítésére szükség volt, ezért kellett várni a szövetnövekedésre is.

Természetesen ennek a műtétnek is volt kockázata. Megvolt a rizikója annak, hogy megsérül a bél és a máj, nagy lesz a vérveszteség, illetve hogyan reagál a baba az altatásra.

Az orvos elmondta, lehetséges ugyan élni úgy, hogy a szervek a testen kívül vannak, de meglehetősen veszélyes és kényelmetlen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.