Idő arra van, amire akarunk szánni

Lehetetlen? 6 tipp a munka és a magánélet egyensúlyáért

Az élet sokkal kevésbé lenne stresszes ránk nézve, ha nem állítanánk saját magunk elé túl nagy követelményeket. De vajon lehet jól egyensúlyozni a munka és a magánélet között?

2011.11.10 10:15ma.hu

A kedvesünk, a feleségünk csinos, okos, szórakoztató, ambíciózus és szép karriert futott be. Megbecsült munkaerő, számos izgalmas feladata van - jó esetben.

Miközben remekül boldogulunk mindketten a munkahelyünkön, időnként meg-megfordul a fejünkben: milyen hatással lesz az állandó hajtás a kapcsolatra? Na, de hol van az még...? Sajnos, igen közel. A gond ugyanis váratlanul jön, és feszített tempó mellett egyre hamarabb. Egyszer csak azt vesszük észre, nincs időnk a másikra. Neki sincs ránk.

A régi családmodell több szempontból jó volt - csak egyik fél volt a pénzkereső, a másik a gyermekeket nevelte. Manapság azonban nehéz lenne egy keresetből megélni, és az sem megoldás, hogy a nő mindenről lemond a gyermeknevelés javára.

Míg a kétkeresős családmodell nagyon jó bevételi szempontból, addig a teljes életmódra nézve nem igazán az. A gyerekek általában a babysitterek és óvoda között élik az életüket. A nőket ez különösen megviseli, kétségbeesetten próbálnak egyensúlyt tartani a munka és a magánélet között - és egyre depressziósabbak, ha ez nem sikerül.

Mit lehet tenni?

Határozzuk el, mit szeretnénk másképp, és milyen lehetséges módok vannak arra, hogy a célhoz közelebb kerüljünk. Legyen egy megállapodás, amelyet betartunk. Ha a péntek esténket például egy kettesben elköltött vacsorára szánjuk, idegesek leszünk, ha ehelyett egyedül nézzük majd a focit. Ne irreális célokat tűzzünk ki. Beszéljük meg, ki mit szeretne, hogyan lehetne jobban összhangba hozni a dolgokat.

Legyen az egy heti egy közös vacsora valahol, vagy az "este 9 után egy e-mailt sem olvasunk el"- szabály, tartsuk be őket, ha megfogalmaztuk!

Fontossági sorrend


Abból indulunk ki, hogy szeretjük együtt tölteni az időnket. Lehetőleg valami mással is, mint tévénézéssel. Mindkettőnk számára kevésbé lesznek stresszesek a mindennapok, ha lejjebb adunk a magunkkal vagy a másikkal szembeni elvárásokból.

Állítsunk fel fontossági sorrendet: szerepeljen rajta első helyen a közösen eltöltött idő, azok a foglalatosságok, amit együtt is tudunk csinálni.

Ha van 10 dolog, amit szeretnénk a párunkkal közösen végezni, válasszunk ki kettőt, ami a legfontosabb. Ha a többit is meg tudjuk valósítani, még jobb, de ha nem, az sem tragédia.

Értsük meg a munkáját

Próbáljuk beleképzelni magunkat a párunk helyzetébe. Szánjunk egy kis időt arra, hogy megértsük a munkáját, tudjuk, mit is csinál pontosan, min dolgozik éppen. Kikkel dolgozik együtt, kiket kedvel, kiket nem, mit ad neki ez a munka, mit talál benne jónak, vagy rossznak? Ha ezeket tudjuk, figyelmesebb hallgatóság és jobb partner válik belőlünk.

Ne hagyatkozzunk rá teljesen

Ha teljesebb életet akarunk élni, azokat az órákat, amikor a párunknak muszáj tovább dolgoznia, töltsük olyasmivel, amit szeretünk: ne hagyatkozzunk minden elfoglaltságot illetően a kedvesre. Akár a barátokban, akár valamilyen játékban, sportban találunk örömöt, szervezzünk magunknak programot. Igen, a párunk a legjobb barátunk kell hogy legyen - de nem az egyetlen barátunk.

Randik

Talán nem hangzik hihetőnek, mégis működik. A héten egy estét szánjunk arra, hogy tartsunk magunknak egy randit! Működik. Arra is tökéletes, hogy a romantikázás mellett megbeszéljük a hét történéseit, nevessünk a mulatságos történeteken.

Aki akar szánni időt egy-egy kellemes, kettesben töltött estére, annak lesz is rá ideje. Csináljunk rendszert a heti randiból.

A családi programokra is ez vonatkozik. Hetente egy közös bowlingozás, játék a parkban, egy mozi, vagy bármi, jól fog esni! Ne keverjük azonban össze a családi programot a randival, és ne helyettesítsük egymással őket! A kettesben töltött időre is szükség van!

Kompromisszumok

Minden sikeres kapcsolat a kompromisszumokon múlik. A boldog párok megtanulták, hogy olykor a tévénézésre is igent kell mondani, máskor a másik által favorizált programot kell előnyben részesíteni. Fontos az egyensúly.

Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ha a feleség többet dolgozik, esetleg többet is keres, mint a férj, jobb nem negatívan felfogni a dolgot. Mi lenne, ha inkább büszkék lennénk rá?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.