Érzékeny búcsú a piától: jön a baba

Mikor kap észbe a felelőtlen férfi?

Ha elegünk van a felelőtlen emberekből az életünkben, ne essünk kétségbe: létezik rájuk egy régi, de hatékony megoldás: a baba.

2011.11.09 16:55ma.hu

A kutatók szerint a férfiak akkor nőnek fel igazán, amikor apává válnak - először kétségbeejtheti őket a dolog, de életükben először gondolják komolyan, hogy hátat fordítanak az alkoholnak, a cigarettának, vagy akár a felelőtlenségeknek, bűncselekmények elkövetésének.

Az apaság komoly átalakító hatása az idősebb korban járó férfiaknál még hangsúlyosabb. Egy tanulmány szerint az apaság alkalmas arra, hogy megfékezze a felelőtlen magatartást a húszas és kora harmincas éveikben járó férfiaknál. A fiatalabbaknál ez kevésbé jellemző.

A 30-as korosztálynál is idősebbek pedig már megértek rá, hogy változtatni is akarjanak életmódjukon, el akarják hagyni rossz szokásaikat.

Az Oregoni egyetem kutatói 200, 21-31 év közötti férfit tanulmányoztak, amelyek a "rizikó csoportba" tartoztak destruktív viselkedésük alapján.

Az önkéntesek életmódját 19 éven át követték évente: hogyan változik alkohol- és cigarettafogyasztásuk, illetve a törvénnyel szemben álló cselekedeteik száma. Miközben korábbi tanulmányok azt mutatták, a házasság megváltoztathatja a férfi negatív viselkedését, az apaság esetében a hatások nem teljesen ugyanilyenek.

A Journal of Marriage and Family lapban közzétett eredmények szerint azok a férfiak, akik alapvetően jól érezték magukat húszas-harmincas éveikben, amikor első gyermekeik születtek, nagyobb mértékben szoktak le a törvényellenes cselekedetekről és az alkohol használatáról, mint a náluk fiatalabb korosztály.

A dohányzás csökkenése azonban az idősebb és a fiatalabb férfiaknál is jellemző az első gyermek megszületése után, bizonyára azért, mert tisztában vannak a cigaretta romboló hatásaival a babára nézve.

David Kerr professzor, a tanulmány vezetője hozzátette: az apaság valódi átváltoztató élmény, a kockázatos magatartással élőknél esetében is. Az újdonsült apákban ugyanis megvan az akarat a változtatásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.